Єпископи Мальти: розлучені і поновно одружені можуть приступати до Причастя, якщо вони «примирені з Богом»
  • Пон, 16/01/2017 - 13:22

Католицькі єпископи Мальти видали інструкцію із застосування «Amoris Laetitia», в якій вказали, що розлучені і поновно одружені можуть приступати до Св. Причастя, якщо, після уважного розгляду їх ситуації, вони є «примирені з Богом».

Св. Іван Павло ІІ та Бенедикт XVI підтверджували неперервне вчення Церкви про те, що розлучені і поновно одружені католики не можуть приймати Св. Причастя, окрім випадків, коли у новому союзі вони живуть «як брат і сестра».

Однак мальтійські єпископи вважають, що утримання від сексуальних стосунків у новому союзі може бути «неможливим».

Як інформує Catholic Herald, єпископи пишуть, що католики, які розлучились і поновно одружились, повинні провести розрізнення стосовно свого союзу. Якщо вони вступили в новий подружній зв’язок, за словами єпископів, вони повинні «розглянути можливість подружньої стриманості».

У апостольському вченні «Familiaris Consortio» Івана Павла ІІ йдеться: «Примирення з Богом у Таїнстві покаяння, яке відкрило б шлях до Євхаристії, можливе для тих, хто розкаявся в тому, що зламав знак завіту і вірність Христові, і щиро готовий до такого способу життя, який більше не суперечить нерозривності подружжя. Конкретно це означає, що якщо чоловік і жінка з поважних причин, таких, як, наприклад, виховання дітей, не можуть виконати вимогу розстатися, то «повинні взяти на себе обов’язок жити в повній стриманості, тобто стримуватися від актів, властивих супругам».

Проте мальтійські єпископи зазначають в інструкції, що у деяких випадках «існують складні ситуації, де вибір жити ‘як брат і сестра’ є неможливим з людської точки зору».

Тридентський Собор навчає, що завжди можливо дотримуватись морального закону: «Бог не наказує неможливого, однак даючи заповіді, він застерігає вас робити те, що ви можете і молитись за те, чого не можете, і допомагає вам у тому, щоб ви могли». Також собор навчає: «Якщо хтось каже, що заповіді Божі неможливо виконати навіть тому, хто праведний і перебуває в благодаті, нехай йому буде анатема».

Єпископи Мальти приходять до висновку, що якщо «розлучена особа, яка живе в новому подружньому зв’язку, у свідомій та просвітленій совісті може визнати і вважати, що вона/він є примирені з Богом, то такій особі не можна забороняти брати участь в таїнствах Примирення та Євхаристії».

Вказівки мальтійських єпископів, видані Архиєпископом Чарльзом Сціклуною та єпископом Маріо Ґрехом, були опубліковані в офіційній ватиканській газеті «L’Osservatore Romano».

Нагадаємо, що четверо кардиналів звернулись до Папи із dubia з проханням роз’яснити «Amoris Laetitia» на відповідність традиційному вченню Церкви. Один із кардиналів, Вальтер Брандмюллер, зазначив: «Той, хто вважає, що постійний перелюб і прийняття Св. Причастя сумісні між собою, є єретиком і поширює схизму».

Голова ватиканської Конгрегації доктрини віри, кардинал Мюллер, у свою чергу зазначив, що не вбачає жодних суперечностей між документом «Аmoris Laetitia» та традиційним Вченням Церкви про шлюб та не вважає за потрібне додаткові пояснення спірних моментів.