Єпископи Перу запроваджують курс боротьби з корупцією
  • Чтв, 22/08/2019 - 23:58

В контексті численних корупційних скандалів у Перу, в які залучені урядовці й політики на найвищому рівні, Перуанська Єпископська Конференція виступила з ініціативою запровадити в університетах курс боротьби з корупцією в країні.

Справжня школа, що навчає боротися проти корупції – таку безпрецедентну ініціативу запропонувала Єписькопська Конференція Перу спільно з католицькими університетами країни. До цього їх спонукали численні й важкі випадки корупції, що останніми роками мали місце в політичних колах Перу. Президент Єпископської Конференції архиєпископ Міґель Кабрехос, що очолює також Раду єпископів Латинської Америки, зазначив, що корупція – це суспільний вірус, що вражає приватні й державні установи, заволодіваючи ресурсами, яких потребує держава для того, аби боротися з бідністю.

Скандали і політична нестабільність Перу

Численні урядовці та всі президенти Перу, починаючи від 2000 року, включно з Альбертом Фухіморі, звинуваченим також і в злочинах проти людських прав, були замішані в корупційному скандалі, пов’язаному з бразилійською будівельною компанією «Odebrecht». У квітні цього року колишній президент Алан Ґарсія, що займав цю посаду від 2006 року, завдав собі смертельного поранення, вчиняючи спробу самогубства тоді, коли поліція прийшла до нього, щоб заарештувати його, звинувачуючи в корупції. Того ж дня він помер у лікарні.

Два дні після цього був заарештований Педро Пабло Кучинські, який займав посаду президента від 2016 до 2018 року й подав у відставку внаслідок звинувачень у злочинах корупції. У жовтні минулого року арештували також його опонентку на виборах Кейко Фухіморі, дочку колишнього Президента Альберто Фухіморі, за те, що вона отримала велику суму грошей від корпорації «Odebrecht» для фінансування своєї виборчої кампанії. Попередника президента Кучинські, Ольянта Уумала Тассо заарештували 2017 року, а Алехандро Толедо, що був президентом від 2001 до 2006, був заарештований у США всередині липня цього року.

Вирішувати проблему в основі

У цьому контексті зародилася ініціатива перуанської Церкви, яка, неодноразово засудивши хворобу корупції, тепер переходить до конкретних справ: пропонує запровадити в університетах «Курс боротьби проти корупції». «Ми бажаємо вирішити цю проблему в основі, починаючи з виховання нашої молоді, бо моральне й громадське перетворення Перу перебуває в їхніх руках», – пояснює архиєпископ Кабрехос. Натхненням для цієї ідеї став також візит Папи Франциска до Перу в січні 2018 року; Святіший Отець наголошував, що корупцію можна побороти спільними зусиллями.

Предмети курсу боротьби проти корупції

Як пояснив отець Хуан Хосе Ліндон, Ректор Католицького Університету в Трухільйо, новий курс проводитиметься віртуально: кожному з 11 університетів країни, які приєдналися до ініціативи будуть запропоновані матеріали, що включають такі предмети як історія корупції в Перу; корупція і людські права; наслідки корупції в приватному житті, політичній, економічній, соціальній та культурній сферах; етичні принципи Соціальної доктрини Церкви; Апостольське вчення Папи Івана Павла ІІ та Папи Франциска; механізми запобігання й контролю, система санкціонування; громадська освіта.