Єпископи Польщі: Католики не можуть користати з in vitro
  • Чтв, 23/07/2015 - 15:10

Задля народження однієї людини нищать інших ненароджених дітей, тому католики не можуть використовувати in vitro – йдеться в повідомленні Президії Єпископату, виданому після оголошення рішення президента Польщі про підписання закону, що стосується процедури in vitro.

Єпископи просять католиків і всіх людей доброї волі захистити кожне людське життя з моменту зачаття, оточуючи опікою також осіб, що народжені за допомогою методу in vitro.

Подружжя, яке хоче потомства, заохочують використовувати методи лікування безпліддя, які є правильними з морального погляду, або до усиновлення.

«Що стосується лікування безпліддя, нові медичні технології повинні поважати три фундаментальних добра:

а) право на життя і фізичну недоторканність кожної людини від зачаття аж до природної смерті;
б) єдність шлюбу, що тягне за собою взаємну повагу права подружжя стати батьком і матір'ю тільки завдяки одне одному;
в) специфічно людські цінності сексуальності, які «вимагають, щоб переказ життя людській особі настав як плід належного подружнього акту, акту любові між подружжям». Методи, які представляють як допомогу для переказу життя треба оцінювати з морального погляду відповідно до гідності людської особи, закликаної до реалізації Божого покликання, в дарі любові і дарі життя, – наголошують єпископи.

Повага до життя, як дару Божого, іноді вимагає сміливих рішень і всупереч пануючій ситуації – наголошують єпископи, посилаючись на слова Папи Франциска до членів Асоціації італійських католицьких лікарів.

Ще під час обговорення закону про in vitro польські єпископи зазначили, що закон суперечить принципам католицької моралі. Архиєпископ Станіслав Гадецкі звернувся до президента з відкритим листом, щоб він не підписував цей законопроект. Він зазначив, що у випадку in vitro окрім прихильників і противників цього методу є третя сторона – ненароджені діти, яких намагаються повністю упредметити. У них забирають право на життя і розвиток.

Президент не взяв до уваги цих аргументів. Він пояснює своє рішення тим, що закон, який має зобов’язувати в Польщі, не може порушувати свободу людей приймати моральні рішення на власний розсуд. На думку президента, закон про in vitro не змусить нікого нічого робити, а врегулює питання, в яких досі є повна свобода.