Єпископи Польщі на «місяць тверезості»: алкоголь поглиблює суспільну деградацію
  • Птн, 09/08/2019 - 10:28

Загальна доступність алкоголю та зростання кількості узалежнених людей становить загрозу для країни, а вирішення проблеми вимагає співпраці між сім’ями, Церквою та органами влади. Про це йдеться у посланні польського єпископату на «місяць тверезості».

У Польщі алкоголь доступний завжди та всюди. Ця руйнівна речовина перебуває на відстані простягнутої руки й поглиблює процес суспільної деградації. На це звертається увагу в щорічному посланні Відділу Єпископської Конференції Польщі в справах Апостольства тверезості й душпастирства узалежнених, оприлюдненому на початку серпня, що проголошений «місяцем тверезості».

Усвідомити серйозність і відповідальність

У документі за підписом єпископа Тадеуша Бронаковського, Голови Апостольства тверезості, наголошується на відповідальності, що повинна спонукати сміливо й чесно оцінити ситуацію, «яка є дуже серйозною», беручи до уваги «постійне зростання споживання алкоголю та потрапляння дедалі більшої кількості земляків у різноманітні залежності».

«В Польщі алкоголь доступний завжди і всюди. Його можна придбати протягом всієї доби, також і на заправках. Велика кількість точок продажу алкоголю в перерахунку на кількість населення означає, що ця руйнівна психоактивна речовина перебуває на відстані простягнутої руки. Це поглиблює процес суспільної деградації», – йдеться в посланні.

Згубний вплив реклами

На думку ієрарха, відповідального за душпастирство тверезості, необхідно заборонити рекламу спиртного, оскільки вона впливає на підсвідомі рішення молоді, наслідком яких стає залежність. За його словами, саме наявність такої реклами в публічному просторі причиняється до того, що нагромаджені протягом віків шкідливі звички з легкістю передаються з покоління в покоління.

В зверненні підкреслюється, що чимало людей вважають алкоголь повсякденним напоєм, навіть «корисним для здоров’я». Для багатьох він став настільки важливим і цінним, що будь-які спроби обмежити його продаж, мотивовані дбанням про добро суспільства й підтверджені науковими дослідженнями, наражаються на критику, називаючи їх замахом на особисту свободу.

Відповідальність влади

«З великим смутком також спостерігаємо за частими випадками порушення законодавства, що полягає в продажі спиртного неповнолітнім. Закликаємо державну владу й органи самоврядування вжити рішучі кроки для того, аби виконувалося законодавство в цій сфері», – наголошується в посланні, автори якого підкреслюють, що суспільство, яке спивається, не зможе здійснити «чудові проекти модернізації».

«Тому одним із найважливіших обов’язків держави й органів самоврядування є дбання про тверезість народу, що виражається, серед іншого, ліквідуванням реклами, обмеженням економічної та фізичної доступності до спиртного», – читаємо в документі.

Роль Церкви

Ієрарх також згадує багаторічну жертовну працю Церкви, спрямовану на дбання про тверезість народу. Існує чимало ініціатив на парафіяльному та дієцезальному рівнях, таких як спільноти абстиненції, реколекції тверезості, молитовні зустрічі та тематичні прощі. Ревна душпастирська праця в цій сфері вселяє надію на те, що це дедалі більше людей будуть практикувати чесноту тверезості. Однак, будувати тверезу країну неможливо без «співпраці сім’ї, Церкви та інституцій», без «мужнього висвітлення правди, навіть болючої» про існуючі проблеми.

В цьому контексті згадаємо про те, що саме 1 серпня ц.р. оголошено про створення Комісії душпастирства тверезості Києво-Галицького Верховного Архиєпископства Української Греко-Католицької Церкви, яка продовжить багаторічну працю підкомісії «За тверезість життя». Її метою є «допомога Главі УГКЦ у формуванні пропозицій щодо діяльності УГКЦ в сфері профілактики узалежнень, допомоги узалежненим і їхнім рідним протидіяти узалежненням, промоція культури спілкування, святкування і відпочинку та популяризація тверезого способу життя, створення та реалізація програм протидії узалежненням».