Єпископи попереджають: ці об’явлення Церква відкинула
  • Срд, 03/05/2017 - 11:22

Багато з об’явлень були підтверджені Церквою та отримали дозвіл на публічний культ. Однак ще більше їх були відхилені, а про деякі відкрито говорять, що вони мають демонічне походження. Дізнайтеся про об’явлення, які Церква відкинула і остерігайтеся лже‑візіонерів.

Олава

— одне з найвідоміших фальшивих об’явлень у Польщі. Казімєж Доманський стверджував, що йому являється Богородиця, а перше об’явлення відбулося в 1983 році. Церква з самого початку ставилася до цих послань скептично і застерігала, що вони є карикатурою і пародією на справжні об’явлення. «Візіонер» стверджував, що Марія об’являється йому в альтанці завжди о 3‑й годині ночі. Він не послухався напоумлень і, не зважаючи на них, побудував на місці альтанки церкву й заснував Товариство Святого Духа, яке Церква відкинула та заборонила його діяльність. Єпископи не раз повідомляли про те, що за належність до товариства, яке відкрито діє проти Церкви, загрожує кара інтердикту (тимчасова заборона усіх церковних діянь і треб — здійснення богослужіння, таїнств, похорону тощо) відповідно до канонічного права. У 1999 році кардинал Генрик Гульбінович остаточно видав заяву про негативне ставлення товариства до Церкви, не визнаючи тим самим видінь і відкидаючи їх. 
 

Сан Себастьян де Гарабандаль

— об’явлення в цьому іспанському селі тривали понад чотири роки. Провидицями були чотири дівчинки. У 1961 році їм об’явився Архангел Михаїл. Він не відповідав на їхні запитання або давав загадкові відповіді. Потім їм також явилася Марія. Дівчатка, коли ангел з’являвся на пагорбі, публічно переживали екстаз; із нормальною швидкістю бігли спинами вперед, не озираючись назад; приймали причастя від нібито ангела. Свідки також бачили, як вони левітували. Марія в посланнях налякала їх карами, якщо не навернуться. Вона заповідала кінець світу після трьох послідовних пап — тоді як теперішній Папа, Франциск, вже п'ятий. Поведінка дівчат була паранормальною, нагадувала, швидше, маніпуляції злого духа, а саме об’явлення відбувалося в гріху, в той час, коли вони крали яблука на пагорбі. Церква ствердила, що це «сатанинське об’явлення». Щоправда, Кончіта вступила до монастиря, але через 6 років покинула його «за порадою Ісуса». Зараз вона живе в Нью‑Йорку і як і раніше стверджує, що має видіння.
 

Марія Вальторта 

— італійська начебто містичка, якій являлися Ісус і Марія. Вона написала 15 тисяч сторінок своїх одкровень, які нібито продиктував їй Бог. На сторінках цього твору під назвою «Il Poema dell’Uomo Dio» (в укр. версії «Богочоловік») вона описала невідомі подробиці життя Ісуса, його 288 подорожей Палестиною; у збірку увійшли також інші її релігійні твори. Церква за часів Собору засудила її діяльність і дійшла висновку, що вони не мають надприродного характеру та є лише вигадкою самої авторки, яка, переконана в своїх одкровеннях, могла завдати багато шкоди вірним. У 1985 році кардинал Ратцінґер (пізніше Папа Бенедикт XVI) як префект Конгрегації Віровчення дав таку оцінку: «Я підтверджую правильність засудження творів Марії Вальторти і вважаю їхнє поширення небажаним, щоби уникнути шкоди, яку цей витвір може принести простим людям».
 

Вільгельм Камм 

— цей німецький «провидець» використовує свої «об’явлення» для маніпуляцій. У 1987 році він мав перше «об’явлення», в якому Ісус ніби сказав йому, що він буде наступним папою. За його словами, після смерті Йоана Павла II на папському престолі будуть сидіти антипапи і шанувальники демонів. Тоді як Вільгельм буде єдиним законним папою, а також останнім перед кінцем світу. Звісно, він не може бути обраний у звичайний спосіб (конклавом), як сказав «Ісус», і має взяти ім’я Петра II Римського. З цієї причини він назвав себе «маленьким камінчиком», посилаючись на Петра — Скелю. Хоча історія здається абсурдною, ця небезпечна людина має своїх послідовників у різних країнах, зокрема, в Польщі, де проповідує свої єресі. Сотні своїх одкровень про Ісуса, Марію та святих він описав у листах і видав книгами або брошурами. Польський єпископ Зигмунт Павловіч опублікував у 1989 р. застереження проти вчення цієї людини. Він оцінив його як несумісне з Писанням і вченням Церкви.
 

Сестра Марія Феліція Козловська 

— польська черниця, яка протягом багатьох років доглядала за хворими й бідними. Спочатку була безгабітовою черницею в одній зі спільнот, заснованих о. Гоноратом Козьмінським. У 1893 році вона пережила об’явлення, в якому побачила славу Божу. У своїх посланнях проголошувала поклоніння Пресвятим Дарам і допомогу Марії. В одному з видінь Ісус попросив її про створення згромадження маріавітів, яке мало би займатися поширенням цього культу. Цей рух став розвиватися дуже динамічно. Черниці домагалися визнання видінь Святим Престолом, однак тодішня Конгрегація Інквізиції (зараз — Конгрегація Віровчення) 4 вересня 1904 року видала декрет, у якому визнала їх помилковими. Те ж саме підтвердив через два роки папа Пій X в енцикліці «Tribus circiter». Маріавіти всупереч проханню Святого Престолу не підкорилися рішенням конгрегації і 5 грудня 1906 р. засновниця та генеральний міністр були відлучені від Церкви, а згромадження заборонене.
 

Наю

 — з цими об’явленнями Церква сьогодні має найбільше проблем. Вони характеризуються надприродними явищами, принаймні так стверджують численні свідки. Юлія Кім — корейська протестантка, яка перейшла до католицизму. 30 червня 1985 р. почалися її видіння. Вони супроводжувалися численними чудесами, які підтверджені багатьма відео і фото віруючих, але немає можливості засвідчити їхню справжність. У роті Юлії Кім причастя перетворюється на серце дитини, яке б’ється (так сказав лікар, визнавши, що присутні всі анатомічні деталі), візіонерка отримує стигмати, на її долонях з’являється гостія, що кровоточить, а статуя в її домі плаче кривавими сльозами. Дослідженням цієї справи зайнялися місцевий єпископ та єпископ Роман Даниляк, що походить із Торонто. Вони виявили, що там відбуваються чудеса. Жодні спроби дослідити ці явища поза домом візіонерки не вдалися. Дивним чином усі явища припиняються. Свідком чуда переміни гостії в серце був Йоан Павло II. Однак він не відповів на цю подію. Експерти не впевнені, чи кореянка не кладе собі щось до рота, перш ніж приймати причастя. Прихильники та противники ведуть війну в мережі: одні говорять про ймовірну екскомуніку провидиці, інші стверджують, що Ватикан запрошує її на офіційні церемонії. Одне можна сказати напевно: Церква застерігає від прийняття цих одкровень і потребує часу для їхнього вивчення. На сьогодні ситуація небезпечна для вірних, а послух Святому Престолу є критерієм оцінки цих подій.
 

Мадонна з Ґіайє ді Боната Сопра

 — вона об’являлася маленькій Аделаїді та її сестрі. Залишала послання про сімейні цінності та роль навернення. Однак коли Церква вирішила вивчити це питання, дівчинка від усього відмовилася і написала заяву про те, що вони все придумали. Єпископ дієцезії Берґамо 30 квітня 1948 року визнав ці об’явлення несправжніми. Невдовзі після того дівчинка знову передумала і заявила, що священик змусив її заперечити свої видіння. Справа й досі не з’ясована.

 

Монтік'ярі й Фонтанелле

— об’явлення італійській містичці Пієрині Джіллі належать до найбільш суперечливих у Церкві, яка, хоч і відхилила їх повністю, але пішла на деякі поступки. Видіння відбувалися в 1946‑1991 рр. Місцева медсестра стверджувала, що розмовляє з Божою Матір’ю — «Містичною Трояндою», яка сказала їй створити статую на свою подобу. Ця статуя потім плакала кривавими сльозами, не тільки в Італії. Були десятки випадків нібито кривавих сліз статуї по всьому світу. У 1971 році єпископ Брешії заперечив справжність об’явлень, але культ був таким сильним, що 29 років по тому Церква дозволила цю марійну побожність, зазначивши, що і надалі вважає ці видіння несправжніми й такими, що не узгоджуються з вченням Церкви.
 

Вассула Райден

 — грецька православна містичка, яка протягом багатьох років стверджує, що сам Бог об’являється їй і диктує слова, які вона має переказати людству. Жінка, що зараз живе у Сполучених Штатах, вже випустила десятки зошитів, у яких записує свої видіння. Багато християнських Церков не тільки визнали їх не згідними з наукою Церкви, але і просто поширенням єресі. Церква має багато сумнівів: містичка впадає в транс, під час якого Бог керує її тілом, що не узгоджується з теологією. Такі інструменти використовують злі духи. Крім того, Райден порушує дисципліну таїнств, приступаючи до них у Римо‑Католицькій Церкві, до якої не належить. Також оголошує про надприродні події, які пізніше ніколи не відбувалися, і говорить з ангелами, що називають їй свої імена. Вассула підтримує контакти з іншими невизнаними провидцями, які підтримують одне одного в своїх посланнях, перекладених 32 мовами.
 

Марія з Ірландії

— найнебезпечніша провидиця нашого часу. Її об’явлення Церква визнала сатанинськими. Візіонерка до сих пір стверджує, що вона розмовляє з Богом; поширює магічні предмети й має безліч прибічників. Церква через ієрархів не раз застерігала проти будь‑яких контактів з цими посланнями. Справжню особу візіонерки так і не з’ясували, але в останні роки виявлені деякі факти, що з великою ймовірністю вказують на Мері Карберрі — підприємицю і коуча з Ірландії. Вона прийняла ім’я Марії Божого Милосердя. Під цим іменем провидиця проголошує єресі й апокаліптичні видіння. Вона називає себе новим втіленням Єви і Марії та говорить, що сам Бог вибрав її співвідкупителькою світу. Вона опублікувала одкровення, в яких стверджує, що настане «тисячолітній рай на землі», а потім буде другий суд і остаточний рай на землі, до якого саме вона приведе за собою людей. Звісно, кількість місць дуже обмежена, а запорукою спасіння є талісман — «Печатка Живого Бога», — через який Бог пообіцяв спасіння. Візіонерка відкинула Церкву, послух єпископам і називає їх та пап масонами й послідовниками сатани. Багато єпископів опублікували офіційні заяви про духовну загрозу з боку провидиці. Жоден з них не підтвердив узгодження об’явлень. Приналежність до руху Марії з Ірландії і так звані «Попередження» зараховані до видів діяльності на шкоду Церкви й тягнуть за собою церковні покарання згідно з канонічним правом — зокрема, відлучення та інтердикт.

Серед невизнаних також об’явлення в: Бейсайді, Хотинці, Оконіні, Викротах, Толькмицько, Ель Ескоріалі, Околовіцах та візіонерка Габріеле Біттерліх (Opus Angelorum).

Нагадуємо, що сьогодні була оприлюднена заява Cиноду Єпископів Києво-Галицького Верховного Архиєпископства УГКЦ з приводу «об’явлень» с. Марії Баран, які поширює о. Антоній Григорій Планчак.