Єпископи португаломовних країн: помножити зусилля на користь миру та братерства
  • Чтв, 23/01/2020 - 10:45

Ієрархи з португаломовних країн наголошують на діалозі в різних його вимірах, вказуючи на те, що культура толерантності й прийняття іншого причиняється також до вирішення економічних, політичних і суспільних проблем.

Діалог і спільні дії як конкретизація заанґажування на користь миру, загальнолюдського братерства й захисту життя. До цього заохочують учасники XIV зустрічі єпископів португаломовних країн, яка від 16 по 21 січня 2020 відбувалася в Ґвінеї-Бісау на тему «Міжрелігійний діалог в розбудові миру та розвитку португаломовних країн». В заході взяли участь делегати від Анголи, Сан-Томе і Принсіпі, Бразилії, Ґвінеї-Бісау й Португалії.

Поділяти радощі та виклики

У підсумковому документі, опублікованому на сайті Португальської Єпископської Конференції, підкреслюється, що ці зусилля є виявом «прагнення й надалі поглиблювати застанову й діалог, розвиваючи співпрацю і спільність дій між країнами португаломовного простору». В зверненні, що було прилюдно прочитане після Святої Меси в катедральному соборі в Бісау, прозвучав заклик до всіх релігійних груп розвивати взаємну довіру, «поділяючи спільні турботи та поглиблюючи діалог в розмаїті його форм». Крім того, в такій країні, як Ґвінея-Бісау, де «екуменічний і міжрелігійний діалог має важливий вплив на щоденне життя людей і спільнот», учасники зустрічі заохочують залучати представників різних релігій в «діалог молитви, солідарності, суспільної справедливості, цілісної екології та прав людини».

В пошуках сенсу життя

Ієрархи підкреслюють непростий актуальний контекст, називаючи його «періодом великої кризи», позначеним «загрозами для сім’ї, релятивізмом цінностей і кліматичними змінами, що ставлять під загрозу виживання людського роду». Тому нагальним є «переглянути на глобальному рівні та змінити стилі життя, міжлюдські стосунки, соціальні та політичні структури», позначені різними формами «незбалансованості, зловживань та насильства». Перед обличчям цих труднощів, зазначається в документі, «всі ми шукаємо сенсу життя, й чимало людей дивляться в сторону віри, шукаючи конкретних знаків надії», так що мільйони людей, «зокрема, молодь», покликаються на релігійних лідерів у пошуках «знаків, ідей та вчинків», що відрізняються від панівних тенденцій.

Мир – це Божий дар

Врешті, єпископи португаломовних країн посилаються на «Документ про загальнолюдське братерство задля всесвітнього миру й спільного співжиття», підписаний 4 лютого минулого року в Абу-Дабі Папою Франциском і Великим Імамом Ахмадом Аль-Таїбом, в якому підкреслюється, наскільки діалог, взаєморозуміння та сприяння культурі толерантності, прийняття іншого та мирного співіснування, причиняються до вирішення багатьох економічних, політичних, соціальних й екологічних проблем. «Мир – це Божий дар і плід братерських зусиль. – підсумовують ієрархи. – З вірою та упованням на Бога разом будуватимемо примирення в братерстві й у солідарності, співіснуванні, справедливості та надії».