Єпископи РКЦ благословили капеланське служіння мирян
  • Птн, 21/06/2019 - 11:08

У житті Католицької Церкви в Україні розпочинається процес, який не має прецедентів в нашій історії та уже в недалекій перспективі зумовить глибокі зміни у практиці євангелізаційного та душпастирського служіння Церкви. Мова йде про запровадження інституту світських капеланів, які після здобуття богословської освіти і проходження спеціальної підготовки за рішенням єпископату отримуватимуть право на здійснення капеланського служіння та відповідної канонічної місії у підрозділах Збройних Сил України, а також в перспективі Національної Гвардії України, Державної Прикордонної Служби України, інших військових формуваннях. Про це було нещодавно прийнято без перебільшення історичне рішення Конференцією єпископів Римсько-католицької Церкви в Україні. Відповідальність за рекрутацію і координацію формації світських капеланів вирішено покласти на Християнську Службу Порятунку. Нагадаємо, що Верховна Рада 6 червня підтримала за основу законопроект № 10244−1, котрий врегульовує взаємодію держави та релігійних організацій у питанні військового капеланства.

Символічним стартом зазначеного вище процесу стало підписання відповідного комюніке від імені Конференції єпископів Римсько-католицької Церкви в Україні єпископом Станіславом Широкорадюком, представником РКЦ в Раді у справах душпастирської опіки при Міністерстві Оборони України.

Таким чином процес рекрутації потенційних кандидатів для проходження капеланської формації офіційно розпочався.

Ось повний текст підписаного єпископом Станіславом Комюніке:

Дорогі Браття і Сестри!

На 51-ій та 52-ій пленарних засіданнях Конференції Єпископів Римсько-Католицької Церкви в Україні, було прийнято рішення дозволити здійснювати капеланське служіння в підрозділах ЗСУ та інших збройних угрупуваннях України (Національна Гвардія, СБУ, добровольчі батальйони тощо), світським особам (далі – світські капелани).

Передумовами такого рішення стали наступні чинники:

На сьогоднішній день наша Батьківщина знаходиться в стані війни, а її захисники особливо потребують слова Благої Вісті.
В багатьох військових частинах першочерговою потребою і необхідністю є потреба проголошення Божого Слова і ґрунтовної катехези, яка готуватиме воїнів до прийняття Святих Таїнств. Таке служіння може сумлінно виконувати світський капелан, який матиме відповідну канонічну місію від компетентної церковної влади.
В разі готовності військовослужбовців до прийняття Таїнств, світський капелан матиме обов’язок організувати таку можливість, співпрацюючи з місцевим настоятелем.
Як можна стати світським капеланом?

За рекрутацію і координацію формації світських капеланів відповідатиме громадська організація «Християнська Служба Порятунку» (далі – ХСП), головний осередок якої знаходиться у Домі святого отця Піо при парафії Пресвятої Діви Марії Матері Церкви, бульвар Перова 1Б, Київ.
Бажаючим увійти в подібне служіння потрібно з переліком документів (біографія, копія паспорта, медична довідка, документ про освіту, військовий квиток (за наявністю), а також рекомендація і характеристика настоятеля парафії) звернутися до головного осередку ХСП. Необхідні контактні дані будуть наведені на сайті ХСП.
Особа, яка готується до капеланського служіння має:
Здобути вищу богословську освіту в одному з ВУЗів, які діють в Україні або за її межами. В Україні такими закладами являються: Інститут релігійних наук св. Томи Аквінського (Київ), Інститут Богословських Наук (м. Городок) та Інститут Теологічних Наук (м. Львів).
Пройти спеціальні підготовчі курси (тактична медицина, мінна безпека, підготовка для надання психологічної допомоги в бойових умовах, підготовка у сфері гуманітарного права, методи кризових комунікацій і т.п.) та отримати відповідні сертифікати.
Приймати участь у духовних формаційних зустрічах.
Особи, які мають вищу богословську освіту, мають проходити спеціальні підготовчі курси та брати участь у духовних формаційних зустрічах.

Дозвіл на капеланське служіння, а також канонічну місію надає відповідний Єпископ – Ординарій, а також Єпископ, відповідальний у РКЦ в Україні за душпастирство військовослужбовців, згідно процедури, передбаченої законодавством України.
Після закінчення відповідної формації та отримання канонічної місії світський капелан може отримати служіння лекторату і аколітату.
Світський капелан знаходиться під юрисдикцією свого Єпископа – Ординарія а також Єпископа, відповідального за душпастирство військовослужбовців при Конференції Єпископів Римсько-Католицької Церкви в Україні.
Деталі формації а також служіння світського капелана регулюватиме спеціальна душпастирська інструкція.
З пастирським благословенням

Єпископ Станіслав Широкорадюк, представник Римсько-католицької Церкви в Раді у справах душпастирської опіки при Міністерстві Оборони України

Контактні дані для зацікавлених у проходженні капеланської формації:

Контактна особа: Ігор Шулік (Шторм), співзасновник та лідер Християнської Служби Порятунку

Контактний телефон: 0664453255

Контактна електронна адреса: chaplain@crs-center.org

Джерело: КМЦ