Єпископи США: федеральний мінімум для заробітної плати не відповідає потребам працівників
  • Суб, 01/08/2015 - 12:27

Федеральний мінімум заробітної плати повинен бути «коректним і справедливим для всіх працівників», з тим щоб гарантувати «фінансову безпеку мільйонам американських сімей», а також забезпечити їх освіту та економічну стабільність: про це пишуть єпископи США в спеціальному посланні за підписом президента Комітету з справедливості і розвитку архиєпископа Томаса Уенскі, адресованому Конгресу США. Послання підписала також сестра Донна Маркхам, яка очолює католицькі харитативні організації.

«Економіка процвітає тільки якщо вона зосереджена на гідності і добробуті робітників та їх сімей, - свідчить документ. - Ми, пастирі, щодня бачимо наслідки краху суспільства, що не поважає цей пріоритет».

Працівник, який отримує мінімальну зарплату, констатують єпископи, не в змозі позбавити своїх дітей  злиднів, і це, на думку прелатів, відбувається тому, що федеральний мінімум не змінюється з року в рік.

Американські єпископи зазначають збільшення попиту на благодійні послуги. 73 відсотки одержувачів допомог живуть у сім'ях, де хоча б одна людина працює. Посилаючись на енцикліку Папи Івана Павла II «Centesimus annus», єпископи нагадують, що «суспільство і держава повинні забезпечити рівень заробітної плати, достатній для утримання працівника і його сім'ї, включаючи певну здатність до заощаджень. Все це вимагає зусиль для того, щоб надати робітникам кращі знання та навички, щоб їх праця ставала більш кваліфікованою і продуктивною; але вимагає також старанного контролю та відповідних законодавчих заходів для усунення ганебного феномену експлуатації, особливо на шкоду працівникам більш уразливим, іммігрантам або тим, що опинилися за бортом життя».

«Захист працівників при допомозі встановлення мінімальної зарплати та сприяння створенню і зростанню їх сімей, - пишуть на закінчення послання єпископи США, - це спільна відповідальність, основоположна для будівництва рівноправного суспільства. Один із способів, якими Конгрес може зробити внесок у справу просування загального блага, - це забезпечення такого федерального мінімуму заробітної плати, який би сприяв формуванню сімей та їх стабільності».