Єпископи США: “Нам загрожує найбільш проабортне законодавство усіх часів”
  • Чтв, 23/09/2021 - 11:53

Представники американського єпископату висловили свою позицію з огляду на голосування за законопроект про аборти, що має відбутися цього тижня. На думку єпископів, нове законодавство дозволить переривати вагітність за бажанням упродовж усього періоду вагітності. Єпископат назвав проект "найбільш проабортним законодавством усіх часів".

Архиєпископ Джозеф Науманн, очільник комісії єпископату США у справах pro-life, у листі до політиків Конгресу від 15 вересня пояснив, як законопроект розширить доступ до абортів. Єпископи пояснюють, що така правова модель дозволяє робити аборти аж до пологів. Зазначається, що у запропонованому вигляді законопроект дозволить робити аборти на вимогу в усій країні в силу федерального закону, тим самим заміняючи закони штатів.

Цей закон скасує існуючі заборони щодо абортів і дозволить припиняти вагітність на більш пізньому терміні, якщо "добросовісне медичне судження" свідчитиме про загрозу життю або здоров'ю матері.

У разі набуття чинності цього закону всі американці будуть змушені підтримувати аборти через податки, а медичні працівники мали б їх здійснювати, зокрема, всупереч власним релігійним переконанням. Роботодавці та страховики також будуть змушені діяти проти свого сумління.

Спікер Палати Представників Ненсі Пелосі оголосила про голосування щодо законопроекту в Палаті Представників після введення в дію закону штату Техас про обмеження абортів після виявлення серцебиття плода на шостому тижні вагітності. Після того, як Верховний Суд відхилив оскарження закону Президента Байдена "Build Back Better Act" від 1 вересня, Пелосі пообіцяла прийняти закон про охорону здоров'я жінок та "прописати у законі охорону здоров'я для всіх жінок у всій Америці". Законопроект має бути винесений на голосування цього тижня у Палаті Представників. У понеділок підтримку законопроекту висловив Білий дім. 

"Після безпрецедентної атаки Техасу ніколи не було важливішим кодифікувати цей конституційний закон та посилити доступ до медичної допомоги для всіх жінок, незалежно від того, де вони проживають", –йдеться у повідомленні.

Американські єпископи закликали Конгрес не змушувати платників податків фінансувати аборти. Підтверджуючи свою підтримку інших законодавчих норм, спрямованих на покращення охорони здоров'я людей, які потребують допомоги, вони наполягають на тому, щоб вказівки щодо фінансування абортів були вилучені з запропонованого проекту закону. Вони закликали членів Конгресу та адміністрацію "добросовісно працювати над розвитком важливих для життя медичних послуг, не змушуючи американців платити за навмисне знищення життя ненародженої людини".