Єпископи США: «Різдво – це не тільки радість сімейного свята, але й заклик до кожного з нас відправитись у путь»
  • Птн, 08/12/2017 - 12:47

У Різдві у таємничий і незбагненний спосіб з’єднується початок Його місії і наш передсмак Неба. З’єднуються початок і кінець. Одночасно маємо заклик до того, щоб йти в дорогу за Ним і уже спроможність наперед осягнути передсмак радості завершеної мандрівки.

Про це мовиться у Пастирському посланні єпископів Української Греко-Католицької Церкви в Сполучених Штатах Америки до духовенства та вірних.

«Тож Різдво – це не тільки радість сімейного свята, не тільки відсяй небесного світла, але й заклик, спрямований до кожного з нас, заклик відправитись в путь», – закликають задуматися єпископи.

Як зазначається у посланні, на суто людському рівні Різдво, можливо як жодне інше з наших християнських свят, проявляє нам суть усіх наших глибинних устремлінь: бути у спільності, спільності однієї великої Родини за святковим столом нашого Небесного Отця.

Проте якось забуваємо чи не хочемо, можливо, про це пам’ятати, що для того аби осягнути цю мету, до якої прагне все наше внутрішнє єство, потрібно перейти дорогу. Бо ми, як людство, усе ще знаходимося в долині сліз, а як каже наше богослужіння, туземне життя – це «тінь і сон». Іти цією дорогою осягнення нашого призначення – це йти за Ісусом Христом.

«Христос вибрав не шлях Влади, а шлях Любові, яка єдина може перемогти зло, яке панує в цьому світі. Яка єдина може спонукати людське серце відповісти любов’ю. Він обрав шлях виконання волі Отця, щоб зібрати усіх розпорошених дітей Божих в одно через Жертву. Його місія – спасіння людини, повернення людини у спільність з Богом, це – Жертва, жертва від самого початку і до кінця», – ідеться у Різдвяному посланні.

«І кожен з нас, – вважають духовні отці, – покликаний йти Його шляхом, продовжуючи Його місію. А це вимагає від нас усвідомлення того, що ми – члени Його Тіла, тобто, Церкви. Це вимагає від нас чим тіснішого з’єднання з Ним вже тут на землі, з’єднання з Його Любов’ю, щоб можна було з’єднатись з Його Жертвою, як учасник Його місії».

Послання підписали: владика Стефан (Сорока), Митрополит УГКЦ у США, Архиєпископ Філадельфійський для українців, владика Павло (Хомницький), Єпарх Стемфордської єпархії, владика Венедикт (Алексійчук), Єпарх Чиказької єпархії святого Миколaя (автор), владика Богдан (Данило), Єпарх Пармської єпархії святого Йосафата, владика Іван (Бура), Єпископ-помічник Філадельфійський, владика Андрій (Рабій), Єпископ-помічник Філадельфійський.