Єпископи США висловили сумніви з приводу моральної допустимості застосування дронів
  • Птн, 24/05/2013 - 11:50

Єпископи США висловили сумніви з приводу моральної допустимості застосування дронів – безпілотних літаків, які використовують американські збройні сили для знищення підозрюваних терористів, причому не тільки в країнах, залучених у військові конфлікти.

 

Як відомо, використання дронів значно збільшилося під час війни в Афганістані, а адміністрація Обами інтенсифікувала напади в Пакистані та Ємені. Цей факт викликав протести, а таож і офіційні, через численні жертви серед цивільних осіб: 2010 року в Пакистані їхня кількість досягла тисячі осіб.

 

У посланні, адресованому раднику з національної безпеки Томасу Донілону, а також президентам різних комісій Конгресу, керівник єпископської комісії «Справедливість і мир» монсеньйор Річард Пейтс просить врегулювати застосування дронів за допомогою чітких норматив. У жодній  мірі не заперечуючи права США на захист від реальної небезпеки, також як Аль-Каїда, монсеньйор Пейтс наголошує: боротьба з тероризмом повинна віддати перевагу «невійськовим методам творення миру  за допомогою поваги прав людини і протистояння несправедливості, яку терористи безсовісно використовують у своїх цілях».

 

Єпископи попереджають про ризик зловживання поняттям «справедливої війни» у боротьбі з тероризмом: «Не всякий напад Аль-Каїди виправдовує війну, не всяке застосування сили для захисту – війна». Використання дронів ставить перед владою етичні питання, які стосуються передусім загибелі невинних людей. «Застосування сили, навіть необхідної, повинно завжди супроводжуватися сміливим і чітким аналізом причин, які стоять за терактами», – пише монсеньйор Пейтс.

За матеріалами http://ru.radiovaticana.va