Єпископи США закликали політиків будувати мир і берегти людство
  • Втр, 09/08/2016 - 16:18

Брати до уваги моральні і етичні аспекти політики закликала Єпископська конференція США в документі, названому «Виховувати совість, щоб бути справжнім громадянином». Інформаційне досьє було опубліковано на сайті американського єпископату під час передвиборної кампанії кандидатів у президенти, в якій ведуть боротьбу республіканець Дональд Трамп і демократ Хілларі Клінтон. Голосування з виборів наступника Барака Обами проходитиме 8 листопада.

Документ закликає брати до уваги не партії чи ідеології, а перш за все «все те, що захищає людську гідність чи загрожує їй», і з цією метою закликає кандидатів зосередитися в першу чергу на загальному благу народу, а не на особливих інтересах партії. Для цього конференція американських єпископів пропонує десять пунктів, якими політична влада і суспільство в цілому не повинні нехтувати.

На перше місце єпископи ставлять захист найслабших, підкреслюючи своє «ні» абортам і нагадуючи про необхідність надавати жінкам, які стикаються з важкою вагітністю, підтримку, щоб «незважаючи на жодні  складні життєві обставини, вони приймали рішення на користь життя». Від захисту ненароджених єпископи переходять до захисту життя в цілому і, отже, закликають не вдаватися до евтаназії і самогубства зі сторонньою допомогою, не руйнувати людські ембріони в ім'я досліджень, не практикувати страту в цілях боротьби зі злочинністю, не вдаватися до війн в міжнародних суперечках.

Американські єпископи закликають "захистити фундаментальну концепцію шлюбу - вірного і нерозривного союзу між чоловіком і жінкою - як центрального інституту суспільства».

Настільки ж наполегливо в документі підкреслюється необхідність «сприяти взаємодоповнюваності статей і відмовитися від помилкової 'гендерної' ідеології. Необхідна суттєва моральна, соціальна і економічна підтримка сім'ї; держава повинна допомагати батькам виховувати дітей «в повазі до життя і відповідно до міцних моральних принципів».

Церква США висуває необхідність «всеосяжної імміграційної реформи», яка надавала б мігрантам шлях до громадянства, «запобігаючи поділу сімей, гарантуючи цілісність кордонів, поважаючи закон і борючись з факторами, які викликають еміграцію з країн походження».

Наступний пункт документа присвячений бідності; єпископи нагадують про необхідність забезпечити громадян гідною працею, справедливою заробітною платою і відповідною допомогою, особливо для найбільш уразливих груп населення. Першочергова мета повинна полягати в тому, щоб «подолати голод і бідність у світі» за рахунок скорочення зовнішнього боргу країн, що розвиваються.

Далі йдеться про медико-санітарну допомогу: вона повинна бути організована в дусі шанобливого ставлення до життя, до людської гідності і свободи віросповідання. Єпископи підтверджують опозицію Церкви США до «політики забобонів, ворожості по відношенню до іммігрантів, релігійного фанатизму і інших форм несправедливої дискримінації».

Останні пункти документа звернені до сімей, до економічних структур і до уряду США із закликом «подолати бідність, домагатися загального блага і захисту Божого творіння, при повній повазі прав людей та їх релігійних переконань». Єпископи підкреслюють важливість встановлення і дотримання «моральних обмежень» для застосування військової сили, розглядаючи її цілі і витрати - перш за все людські - і приділяючи особливу увагу «пошукам відповідального та ефективного вирішення для припинення переслідування християн і інших релігійних меншин на Близькому Сході». Документ закінчується закликом до всього світу «будувати мир і берегти людство».