Єпископи США засуджують расизм, але вважають насильство саморуйнуванням
  • Срд, 03/06/2020 - 20:09

У заявах представників Єпископської Конференції США ієрархи висловлюють обурення вбивством Джорджа Флойда. Вони зазначають, що протести є вираженням справедливого незадоволення мільйонів людей, але, одночасно застерігають від насильства, що веде до саморуйнування й не сприяє розвитку расової рівності.

Трагічна загибель Джорджа Флойда в США та викликані цією подією протести, що останніми днями відбулися в різних частинах країни, не залишили байдужими місцевих католицьких єпископів: в п’ятницю, 29 травня 2020 р., сім членів Єпископської Конференції США опублікували заяву, в якій висловили обурення вбивством афро-американця, зазначаючи, що «расизм – це не минуле або просто відкладене політичне питання, до якого можна повертатися, коли це зручно», а реальна загроза, яка потребує нагального вирішення. 

У неділю, 31 травня 2020 р., Президент Єпископської Конференції США Архиєпископ Лос-Анджелеса Хосе Ґомес також опублікував заяву з цього приводу, в якій підкреслює, що «вбивство Джорджа Флойда було безглуздим і жорстоким гріхом, який взиває до неба про справедливість». Запевняючи в молитвах за Джорджа Флойда та за його близьких, архиєпископ Ґомес зазначає, що він поділяє обурення чорношкірих спільнот, що протестують в різних містах країни. Ієрарх, одночасно, наголошує, що жорстокість та насильство, яких зазнав Джордж Флойд, не відображають поведінку «добрих чоловіків та жінок у правоохоронних органах, які з честю виконують свої обов'язки», тому він висловлює переконання, «що цивільна влада ретельно розслідуватиме його вбивство та гарантуватиме притягнення до відповідальності».

Расова несправедливість

За словами ієрарха, цілком зрозуміло, що протести відображають справедливе незадоволення та гнів мільйонів людей, які «навіть сьогодні зазнають приниження, зневаги та нерівних можливостей лише через свою расову приналежність чи колір шкіри». «Так не повинно бути в Америці, – наголошує він. – Расизм дуже довго толерували в нашому способі життя».

Посилаючись на слова Мартіна Лютера Кінґа, який говорив, що протести – це мова непочутих, очільник єпископату США наголошує на важливості прислухатися до того, що люди говорять через свій біль. «Нам потрібно остаточно усунути расову несправедливість, яка до тепер вражає занадто багато сфер американського суспільства», – підкреслює він. 

Невиправдане насильство та руйнування

Єпископи США засуджують, водночас, прояви насильства, зазначаючи, що воно є «саморуйнуванням». «Підпалювання та пограбування населених пунктів, руйнування майна наших сусідів не сприяє розвиткові расової рівності та людської гідності», – наголошують вони.

Закликаючи всіх прагнути «справжніх і тривалих змін», єпископи просять вшанувати пам'ять Джорджа Флойда через «усунення расизму та ненависті» зі своїх сердець та зобов'язання творити «спільноту життя, свободи та рівності для усіх».