Єпископи УГКЦ молилися за жертв НКВС в урочищі Дем’янів Лаз
  • Пон, 31/08/2015 - 10:10

30 серпня члени Синоду Єпископів Української Греко-Католицької Церкви відвідали Дем’янів Лаз, урочище біля Івано-Франківська, де в 1941 році масово розстріляли в’язнів тюрми НКВС.

У 1989 році проведено розкопки, під час яких було знайдено людські кістки та ідентифіковано 524 людини. Знайдені людські рештки перепоховали і неподалік у 1998 році відкрили меморіальний комплекс «Дем’янів Лаз».

Спочатку всі владики разом із чисельно зібраними місцевими мешканцями помолилися Панахиду за упокій усіх загиблих. Владика Богдан (Дзюрах), який очолив заупокійне богослужіння, у своїй проповіді зазначив: «Ми тут стоїмо перед хрестом, – хрестом нашого народу, який проявився в долі наших братів і сестер, тут похованих. Ми свідомі, що в цю жертву вплетена жертва Господа нашого Ісуса Христа».

Тоді владики мали нагоду оглянути трагічну, повну драматичних історичних документів та експонатів, експозицію музею «Дем’янів Лаз». На завершення всі присутні молилися за невинно загиблих, закатованих жертв тоталітаризму, стоячи перед їхніми братськими могилами.