Єпископи УГКЦ у Казахстані молилися за жертв сталінських політичних репресій
  • Втр, 21/05/2013 - 11:26

Від 20 до 29 травня у Казахстані перебуватимуть члени Постійного Синоду Єпископів УГКЦ. Мета їхнього візиту - ознайомитися з сучасним станом життя вірних УГКЦ у цій країні та провести робочі засідання Синоду.

 

У перший день синодальні отці на чолі з Блаженнішим Святославом відвідали місця, пов’язані з минулим і сьогоденням українців у Казахстані. Зокрема, члени Синоду побували на Спаському меморіальному кладовищі, де поховані жертви сталінських політичних репресій різних національностей. Майже два десятки пам’ятників, споруджених на місцях масових захоронень, нагадують про трагічну долю десятків тисяч в’язнів комуністичного режиму, які знайшли місце свого останнього спочинку в степу неподалік від Караганди.

 

Глава Церкви поклав квіти до українського пам’ятника, на якому викарбувано слова «Синам і дочкам України. Схиляємо голови свої. Замученим у важкій неволі. Україна не забуде вас». Відтак присутні відслужили Панахиду за українців, які загинули у сталінських таборах на казахській землі.

 

Разом із Блаженнішим Святославом на могилах невинно убієнних молилися члени Постійного Синоду – владики Володимир Війтишин, Архиєпископ і Митрополит Івано-Франківський, Ярослав Приріз, Єпарх Самбірсько-Дрогобицький, Кен Новаківський, Єпарх Нью-Вестмінстерський, Борис Ґудзяк, Єпарх Паризької єпархії Святого Володимира Великого для українців візантійського обряду Франції, а також владика Богдан Дзюрах, Секретар Синоду Єпископів УГКЦ.

 

Гостей з України супроводжували: о. Василь Говера, Апостольський делегат для греко-католиків Казахстану, о. Кирил Григорьєв, сотрудник парафії Покрови Пресвятої Богородиці в Караганді, сестри служебниці Анастасія Балінська, Тетяна Головчак, Володимира Зозуляк з монастиря Пресвятої родини, що в Караганді, та пан Володимир Окунь, син репресованих українців і довголітній співпрацівник при парафії Покрови Пресвятої Богородиці.

 

Зворушливим став момент, коли під час служіння Панахиди в небі над меморіальним кладовищем з’явилися журавлі, які зробили кілька кіл над групою українських молільників, долучивши своє курликання до слів їхньої молитви, яка підносилася того дня за невинно убієнних співвітчизників.

 

Пополудні члени Постійного Синоду відвідали Український центр в Караганді та відслужили Вечірню в місцевому храмі Покрови Пресвятої Богородиці. Відвідуючи Український центр, Глава УГКЦ подякував усім тим, хто посприяв його створенню і підтримує його діяльність, та побажав, щоб українська громада в Караганді зростала, передаючи дітям та молоді знання про матірну землю і любов до України.

 

У вівторок, 21 травня, розпочнуться робочі засідання Постійного Синоду, які триватимуть до четверга, 24 травня. Рівно ж в програмі Постійного Синоду передбачені численні зустрічі, зокрема з римо-католицьким єпископатом, зі священнослужителями УГКЦ в Караганді, з мирянами і молоддю.

 

У суботу відбудеться вшанування покійного владики Олександра Хіри, ісповідника віри та багатолітнього в’язня Карлагу (Карагандинський виправно-трудовий табір). А в неділю, 26 травня, члени Постійного Синоду відвідуватимуть різні громади УГКЦ на території Казахстану.

 

Департамент інформації УГКЦ