Єпископи УГКЦ в США нагадують: «Пасха починається зі смерті, але завершується воскресінням»
  • Птн, 03/04/2020 - 14:17

Христос воскрес! Воістину воскрес! Це великоднє привітання лунає в нових, абсолютно незвичних для нас обставинах. Не у заповнених радісними парафіянами, гомінких, святково прикрашених храмах, під звуки голосних церковних дзвонів, а посеред тиші і порожнечі, що огорнули нашу землю через поширення вірусу COVID-19.

Про це мовиться у Великодньому пастирському посланні греко-католицьких ієрархів у США до священників, ієромонахів та братів, сестер монахинь, семінаристів та вірних.

Однак, мовиться у посланні, саме тепер нам так важливо почути слова надії і радості: «Христос воскрес із мертвих, смертю смерть подолав, і тим, що в гробах життя дарував». Він життя дарує й нам – тим, що живуть тут і тепер, посеред тиші світу, який неначе раптово зупинився.

«Пасха – це найбільший і найрадісніший празник у християнському календарі, празник, сповнений радості. Однак зауважмо, що свято Пасхи починається із смутку та порожнечі. Порожнеча може приносити душевний біль, але її можна також сприймати як духовний подарунок. Кожен з нас потребує внутрішньої порожнечі, тобто простору, який створює місце для чогось нового, простору, який можна відкрити для Бога», – пишуть ієрархи.

Під час Великого посту Церква традиційно закликає нас звільнитися від гріхів, спокус та щоденних клопотів, які засмічують наше життя, щоб звільнити місце для Христа, який сьогодні тріумфально воскрес із гробу. Своїм воскресінням Він наповнює нашу духовну порожнечу обіцянкою вічного життя.

«Приймімо воскреслого Христа, який приходить, щоб заповнити нашу порожнечу, особливо у цей час глобальної кризи, та впевнено з вірою, словом і ділом поширюймо Добру новину про воскресіння Господа Ісуса Христа у цілому світі», – закликають американські єпископи УГКЦ.