Єпископська комісія ЄС вітає рішення суду щодо сурогатного материнства
  • Срд, 01/02/2017 - 11:43

Днями Європейський Суд прояснив, що немає зобов’язання визнавати батьківський зв’язок у випадку відсутності біологічного зв’язку. Таким чином він підтвердив ексклюзивну компетенцію держави визнавати легітимність зв’язку батько-дитина і прерогативу держави обороняти його громадський порядок.

Рішення Суду у справі «Парадізо і Кампанеллі проти Італії» роз’яснює, що рішення італійської влади зняти опіку з дитини, народженої в наслідок сурогатного материнства, яка не мала біологічного зв’язку з батьками, було легітимним.

Суд також позитивно схвалив можливість для держав-членів ЄС мати широкий спектр законодавства щодо сурогатності. Більше того, Суд постановив, що дана справа не розглядалась як «сімейне життя».

Комісія Єпископських конференцій Європейського Союзу (COMECE) привітала це рішення і пригадала своє протиставлення інструменталізації гестаційих матерів, а також нагадала про ключову важливість захищати дітей від незаконних практик, в тому числі від торгівлі людьми.

Комісія COMECE у справах біоетики опублікувала свою позицію щодо гестаційного сурогатного материнства, в якій ще раз наголосила на необхідності захищати найбільш вразливих осіб від шкідливих практик.