Єрархи з Німеччини та Англії закликають не ходити до церкви
  • Втр, 12/05/2020 - 12:31

Незвичайні голоси надходять з Католицької Церкви в Німеччині та Великобританії. Два провідні єрархи закликають віруючих не ходити до церкви. За словами заступника голови єпископату Німеччини єпископа Франца-Йозефа Боде і за словами примаса Англії та Уельсу кардинала Вінсента Ніколса, не йти на недільну Літургію – вираз любові до ближнього.

У ФРН церкви поступово відкриваються приблизно з середини квітня. Зараз публічну Літургію, хоча і з різними числовими обмеженнями, вже служать у більшості єпархій. Незважаючи на це, заступник голови Конференції єпископату Німеччини єпископ Франц-Йозеф Боде вважає, що католики не повинні ходити до церкви.

У листі до єпархій єпископ написав, що хоча він справді тішиться можливістю  публічно служити Літургію, але, з іншого боку, вважає, що відмова від участі у Літургії «може бути необхідністю цього моменту задля любові до ближнього». Єрарх заявив, що здоров'я та припинення епідемії є пріоритетом. У Нижній Саксонії, де єпархію Оснабрюк очолює єпископ Боде, церкви відкрили 6 травня, однак в єпархії це відбулося 11 травня.

Із ще гострішим зверненням до вірних виступив примас Англії та Уельсу кардинал Вінсент Ніколс. На островах церкви досі закриті. Нещодавно британські католики просили єпископів відкрити церкви та дозволити їм брати участь у Літургіях. Кардинал Ніколс вирішив відповісти на це листом. Він нагадав вірним, що церкви були закриті «у зв’язку з обмеженнями уряду», які підтримують єрархи.

«Обмеження досі існують як частина великих зусиль, щоб зупинити цей смертоносний вірус. Такі дії є серйозним моральним імперативом. Поведінка, яка суперечить цьому, була б загрозою для життя і, отже, великим скандалом», – сказав він.

Ще раніше англійські єпископи заявляли, що повністю підтримують закриття церков. Вони також відіграли важливу роль у рішенні уряду. У березні проф. Джим МакМанус, член комісії охорони здоров’я при британському єпископаті, розмовляв з представниками уряду та пояснив їм, що в церквах можуть заразитися інфекціями. У спеціальній заяві про це писав уряд Вестмінстерської єпархії, яку очолює кардинал Ніколс. «Якщо залишити церкви відкритими, то це дасть непослідовне повідомлення, а значить, вони повинні залишатися закритими – для добра інших та припинення заражень».