Єрм. д-р. Юстин Бойко: «Суть прийнятого рішення - присвоїти Музею народної архітектури та побуту у Львові імені Климентія Шептицького зможемо повноцінно осмислити згодом»
  • Чтв, 01/12/2016 - 21:02

Настоятель Свято-Іванівської Лаври єрм. – д-р.  Юстин Бойко звернувся з відкритим листом-подякою  до мера Львова Андрія Садового та депутатів Львівської міської ради , в якому висловив слова вдячності  за прийняте справедливе історичне рішення  - присвоїти  Музею народної архітектури та побуту у Львові ім’я блаженного  Климентія Шептицького.

ВІДКРИТИЙ ЛИСТ-ПОДЯКА
Садовому Андрію Івановичу, 
Львівському міському голові
та
Депутатам Львівської міської ради

 

Від Господа сталося це, і дивне воно в очах наших!
(Псалом 117:23)

Вельмишановний Андріє Івановичу,
Достойні депутати Львівської міської ради,

сьогодні 1 грудня. Ця дата особливо яскраво вписалася у нашу історію, адже рівно 25 років тому на референдумі Український Народ абсолютною більшістю голосів проголосував за незалежність України. Тоді ніхто ще добре не усвідомлював ціну незалежності, оскільки дух ентузіазму та загальнонаціонального піднесення пророкував величні перспективи та малював амбітні плани.

Щойно тепер, ми можемо з певністю ствердити, що дата 1 грудня 1991 року ознаменувала не так нашу остаточну незалежність, як початок виходу нашого Народу з дому неволі. Переступити видиму межу неволі є набагато легше ніж здобутися на труд перемогти у собі раба. Раб завжди воліє жити у спокої невільником, аніж прямувати тяжкою дорогою свободи. І вже сам факт, що ми як Народ вирушили нелегким шляхом незалежності свідчить про нас як людей вільних.

Так само, як вибраний Народ потребував провідника, Мойсея, щоб перейти пустиню, так само і наш Народ потребує такого провідника. У кожному часі Господь посилав нам таких людей, за що ми повинні бути Йому вдячними. Серед них видне місце займають рідні брати - праведний митрополит Андрей і блаженний Климентій Шептицькі. Не помилюся, коли стверджу, що незалежна Україна була б немислима без їхнього труду, а їхні слова та приклад продовжують вказувати нам шлях Істини, Правди, Життя.

Щойно Львівська міська рада прийняла воістину справедливе історичне рішення - присвоїла Музею народної архітектури та побуту у Львові імені Климентія Шептицького. Його суть зможемо повноцінно осмислити згодом. Очевидно, що присвоєння імені становить тільки початок великого, а водночас амбітного шляху, який полягає у тому, щоб з цієї унікальної наукової інституції створити «писанку» української культури та духовності. Зрештою саме такими задумами керувалися митрополит Андрей разом зі своїм братом Климентієм, коли у 1927 році створювали Свято-Іванівську Лавру Студійського Уставу УГКЦ, яка водночас сповняла свою місію Музею просто неба.

Вельмишановний Андріє Івановичу,

у своїх виступах і програмних промовах Ви дуже часто покликаєтеся на спадщину Шептицького, а його слова та приклад берете на озброєння. Бути послідовником таких великих світочів як Андрей і Климентій Шептицькі – це справа нелегка. Вона вимагає великої терпеливості, мужності, відваги, а найголовніше любові до Бога, ближнього і Церкви Христової. Сьогодні як настоятель Свято-Іванівської Лаври, яка була заснована праведним митрополитом Андреєм і блаженним Климентієм Шептицькими, хочу висловити особисто Вам вдячність за мужність та політичну волю, що питання присвоєння імені Климентія Музею народної архітектури та побуту у Львові внесли до порядку денного сьогоднішньої сесії Львівської міської ради та проголосували за нього. Нехай приклад цих святих мужів Вас надихає, а їхнє заступництво нехай допомагає Вам приймати важкі, але доленосні рішення, для нашого міста.

Достойні депутати Львівської міської ради,

висловлюю Вам велику пошану та подяку за те, що Ви підтримали рішення присвоїти Музею народної архітектури та побуту у Львові ім`я Климентія Шептицького. Кажуть у народі, що життя змінюють не хвилини, не години, навіть не роки, але секунди. Простий і свідомий голос, який Ви віддали в секунді за вищезгадане рішення, є великим кроком у відродженні історичної справедливості по відношенню до так великої постаті нашого Народу як архімандрит Климентій Шептицький. Прошу у Господа ласки, щоб допоміг Вам, незалежно від політичних переконань, знаходити у собі мужність та відвагу керуватися завжди духовним і національним добром Народу у прийнятті будь-яких рішень.

З повагою,

Єрм. Юстин Бойко, студит
Настоятель 
Свято-Іванівської Лаври
Студійського Уставу УГКЦ

Пригадаємо, що пропозицію присвоїти Музею народної архітектури та побуту імені спершу Андрея, а згодом Климентія Шептицького висловив настоятель Свято-Іванівської Лаври єрм. Юстин Бойко, яку підтримали і вписали у форму резолюції учасники наукової конференції «Музей народної архітектури та побуту у Львові – спадщина митрополита Андрея Шептицького», яка відбувалась 30-31 жовтня 2015 р. Пропозиція набула розголосу у львівському середовищі та була підтримана  львівським Митрополитом  Ігорем (Возньяком),якому безпосередньо підпорядковується Свято-Іванівська Лавра, на базі якої створено Музей, а також  представниками львівської інтелігенції,  активістами, громадськими діячами та депутатами міської ради.

 

Христина Кутнів,

секретар Свято-Іванівської Лаври