Єрм. Юстин Бойко: "Праця з сім'ями розпочинається з катехитичної школи і зі сповідальниці"
  • Суб, 02/08/2014 - 14:23

Працю з сім'ями, зокрема і на місійних теренах, варто розпочинати з катехитичної школи і зі сповіді. Про це заявив ієромонах Юстин Бойко під час духовно-формаційного семінару ПМВ для підвищення кваліфікації місіонерів-отців, монахів і монахинь із-за кордону, які опікуються вірними в країнах, де немає церковних структур УГКЦ.

"Сучасна еміграція найбільше вдарила по сім'ях. До Італії переважно виїхали наші жінки, до Португалії - чоловіки. Найбільше українські сім'ї присутні в Іспанії, - зауважив о. Юстин. - З сім'ями потрібно працювати - це запорука стабільності. Праця з сім'ями полягає у трьох аспектах - допомогти сім'ї зустрітися з Христом і Його Церквою, пізнати Христа і Його Церкву та почати служити Христові і Його Церкві". 

Говорячи про те, як можна сім'ю залучити  до Церкви, він підкреслив, що ключем до сім'ї є діти. "Тому першочерговим завданням для місіонерів, які душпастирють особливо в Європі, є створення недільних шкіл, які мають не тільки церковний напрямок виховання, тобто Божу науку, а також загальноосвітні предмети, як українська мова, література. Якщо батьки побачать, що є така школа, то почнуть ходити на Літургію. З часом діти їх притягнуть. Друге - це сповідальність", - сказав о. Юстин. 

Ієромонах відзначив, що священикам варто використовувати душпастрські  відвідини, щоби вислухати людей і донести до них Боже Слово. А також заохотив організовувати прощі для українців греко-католиків за кордоном. 

"Наші люди в Європі дуже радо йдуть на прощі - до Фатіми, до Люрду. Якщо проща добре спланована, то можна багато чого зробити протягом цього часу - посповідати людей, поговорити з ними.  До того ж прощі можуть полагодити конфлікти у сім'ях, є нагода поєднати людей", - зазначив отець Юстин. 

Він також порадив священикам створити сторінку у соціальних мережах і спілкуватися з сім'ями он-лайн.  "У соцмережах можна знайти багато інформації  про людей, які мешкають на тій чи іншій території, і налагодити контакт он-лайн. Сучасна людина йде на такий контакт дуже радо", - додав священик.

Водночас, підкреслив о. Юстин Бойко, завдання душпастиря - не тільки залучити людину до Церкви, а щоби вона пізнала Бога і пізнала Церкву. 

"Найкращий спосіб пізнати Бога - це є молитви. Адже молитва - це розмова з Богом. І богослужіння тут відіграють неабияку роль", - сказав отець Юстин. 

Ієромонах також зауважив, що на парафії бажано створювати Біблійні і молитовні гуртки, катехитичні школи для дорослих, літні табори для дітей і дорослих та різноманітні спільноти, зокрема, для молоді - адже саме в їхньому  середовищі  формуються майбутні сім'ї. 

Інфо-центр ПМВ