Єрм. Юстин (Бойко): “Святкувати Хелловін – це є злочин проти віри і Бога”
  • Срд, 13/10/2021 - 16:30

Головною темою, через яку виходжу у ефір, є так зване свято Хелловін. Це свято не є українським. Не збираюся входити у історію цього свята, хотів би сьогодні, як священник, чітко заявити тим людям, які є віруючими, що Хелловін це є форма спротиву проти Бога, це є зневага Бога, пряме порушення Заповідей Божих, яке має дуже трагічні наслідки. Хтось мене запитає, чому я заздалегідь цю тему порушив. Бо нещодавно я побував в одній ОТГ, де кілька шкіл активно готуються до Хелловіну. Шиють спеціальні костюми, вчать ролі.  Мене це вразило, як священника. І я хочу Вам ще раз нагадати, дорогі у Христі,святкувати Хелловін – це є злочин проти віри і проти Бога. 

Хто не знає, що таке Хелловін, то я поясню. Коли Католицька Церква святкує День всіх святих, згадує померлих, то певні люди перебираються у чортів, різних привидів і намагаються таким чином застрашувати одні одних. Це приплило до нас з Америки.

Заповідь каже: “Нехай не буде у тебе інших Богів, крім Мене”.

   Тобто, той, хто називає себе християнином, а святкує Хелловін грішить дуже тяжко. Це є одна з форм сучасного відступництва від Бога. І така людина не відкупиться звичайною Сповіддю, тому що якщо вона не має покаяння, якщо вона не перестане це робити, то така Сповідь залишиться формальною. Сповідь є Тайною милосердя, коли людина перепрошує Бога.  Коли ж людина сповідається формально, то грішить тяжко.

 Якщо людина святкує Хелловін, то порушує найголовнішу Заповідь, яка торкає Бога, а це: “Не матимеш інших Богів, крім мене”. У Новому Завіті Ісуса Христа запитали, яка найбільша Заповідь у Законі. Він сказав:  „Люби Господа Бога свого всім серцем, усією душею і розумом своїм”.

 Ісус Христос не скасовує 10 Божих Заповідей, Він пояснює як слід любити Бога, як слід любити ближнього. Що 10 Заповідей спроваджуються не до заборон, а до того як слід любити Бога і ближнього.  Той, хто святкує Хелловін не тільки грішить, а проявляє форму зневаги Бога, бо не любить Бога. Чи хтось з вас, який каже, що любить батьків своїх, раз у році, для жарту, відрікається від них? Ні. Бо розуміє, що є речі, якими жартувати не можна.

 Коли ж хтось каже, що Хелловін це просто форма жарту, що це допустимо, то таким відповідаю словами апостола Павла: “Все мені можна, та не все корисне. Все мені можна, та я не дам нічому заволодіти мною. Їжа для живота і живіт для їжі. Бог же і одне і інше знищить. Тіло ж не для розпусти, а для Господа. І Господь для тіла. Бог же і Господа воскресив і нас воскресить силою твоєю”. Так ось Хелловін є не тільки зневагою Бога, але й зневагою свого тіла і духа. Бо тіло, душа і дух дані нам Богом. Тому заохочую Вас, дорогі вчителі, батьки, представники влади,  якщо ми хочемо щось розвивати, то розвиваймо наше. А наших, українських традицій, заснованих на вірі, є дуже багато. І треба нам вийти з комплексу раба і розвивати те, що нам властиве. У нашій історії були деякі традиції і неморальні, а ми маємо розвивати добре. Настав той час, коли ми маємо визначитися: ми з Господом? Чи ми Бога відкидаємо.