ЄС не хоче Христа на монетах
  • Пон, 19/08/2013 - 22:00

Європейський Союз просить розглянути питання про зміну зовнішнього вигляду євромонет, викарбуваних в Андоррі – крихітному князівстві на Піренеях, що керується президентом Франції та єпископом іспанського міста Сео-де-Ургел. На них мало бути зображення Христа Пантократора з церкви Сан Марті у селі Ла Кортінада.

Влада ЄС пояснила своє прохання бажанням зберегти "принцип нейтральності у сфері  релігійних вірувань". Міністр фінансів Андорри, Хорді Ciнкa заявив, що уряд князівства  визнав це прохання "розумним" і вирішив змінити початковий проект, не наполягаючи на збереженні зображення Христа, яке могло б "заважати європейським громадянам, які сповідують іншу релігію, користувачам євро".

На монетах 10, 20 і 50 євроцентів, які мають увійти в обіг 1 січня 2014 року, буде лише дзвіниця церкви з Санта-Колома – дизайн, схвалений Європейською Комісією, для якої дзвіниця є лише виразом римського мистецтва Андорри. Дизайн інших монет не викликав заперечення в ЄС.

Валютна угода між урядом Андорри і Європейського Союзу дозволила князівству карбувати європейські монети максимально до 2,5 млн. євро. Андорра випустить 400 тисяч монет номіналом 2 євро,  580 тисяч  – 1 євро, 500 тисяч – 50 євроцентів, а також по мільйону монет номіналом 20, 10, 5, 2 і 1 євроцентів.

У 2012 році Європейська Комісія попросила Словацький Національний Банк видалити християнську символіку з проекту місцевих монет євро. Цього нібито вимагала Франція та Греція. Проте, в результаті, незважаючи на заперечення словацької влади, на монеті номіналом 2 євро з’явилося зображення святих Кирила і Методія в ореолах і хрест.