Євдоким Праведний, св.
  • Пон, 12/08/2013 - 23:31

Праведний Євдоким, уродженець Каппадокії (Мала Азія) жив у IX столітті під час царювання імператора Теофіла (829-842). Він був сином благочестивих християн Василя і Євдокії, знатних родом і відомих імператору. Праведне життя святого Євдокима цілком було спрямоване на догоду Богу і допомогу ближнім. За доброчесне життя імператор призначив святого Євдокима правителем Харсіянської області. Виконуючи свої обов'язки як Божий слуга, праведний Євдоким керував людьми і судив їх справедливо і з лагідністю, дбав про бідних, про сиріт і вдів, був захисником скривджених.

Своїм непорочним життям Євдоким догодив Богові, і Господь покликав його в 33-річному віці. Лежачи на смертному одрі, святий Євдоким заповідав покласти себе в труну в тих одежах, в яких застане його смерть. Потім він вислав всіх з кімнати і просив Господа в молитві, щоб кончину його ніхто не бачив, як ніхто не бачив його таємних подвигів за життя. Домашні поховали його, як він заповідав їм. Відразу ж після смерті праведного Євдокима біля гробу його стали відбуватися чуда, багато хворих зцілювалися.

Через 18 місяців з Константинополя, куди після смерті святого переселилися його батьки, прийшла вклонитися мощам мати святого Євдокима. Вона наказала зняти камінь, відкопати землю, відкрити труну, і всі побачили обличчя святого, світле, як живе, зовсім не займане тлінням. Труну з мощами підняли з землі. Святого переодягли в новий одяг. Мати хотіла взяти мощі сина до Константинополя, але Харсіянські жителі не дали відвезти дорогу для них святиню. Однак через деякий час ієромонах Йосип, що жив і служив при гробі святого, все ж відвіз мощі святого Євдокима до Константинополя. Там вони були покладені в срібній раці в церкві Пресвятої Богородиці, побудованої батьками праведника.

Джерело: http://catholicencyclopedia.in.ua