Євхаристія – найсвятіша Тайна, яку нам залишив Господь наш Ісус Христос!
  • Птн, 13/09/2013 - 12:21

12 вересня 2013 року відбулась перша у цьому навчальному році Літургія для викладачів та студентів, започаткована Центром академічного душпастирства УГКЦ. Традиція спільної молитви кожного четверга успішно продовжує своє існування після літніх канікул. Особливістю цієї Літургії є не тільки те, що вона відбувається в наміреннях викладачів, студентів, учнів та інших членів академічної спільноти, але й те, що після кожної Служби Божої капелани Центру пояснюють якусь частину Літургії з метою більш усвідомленого сприйняття вірними багатих традицій Східної церкви і розуміння слів і символів, з яких складається Літургія. 
На останній Літургії минулого навчального року пояснювали значення Проскомидії і сьогодні продовжили це навчання поясненням найсвятішої Тайни, яку залишив нам Господь наш Ісус Христос – Євхаристії.

“Прийміть, їжте, це є тіло Моє, що за вас ламається на відпущення гріхів. Пийте з неї всі, це є кров Моя Нового Завіту, що за вас і за багатьох проливається на відпущення гріхів. Чиніть це на мій спомин”. “Ісус кожного разу присутній на Святій Літургії і Святий Дух є той, що перемінює хліб і вино на тіло і кров, – каже у поясненні Євхаристії о.Володимир Мальчин, – тому той, хто приймає святе причастя має мати чисте серце”.

Цікавою є також феноменологія Євхаристії, адже хліб і вино – це діло людських рук, плоди праці. Варто задуматись над тим, як зерно мусить вмерти перш, ніж прорости, потім люди оберігають його від бур’янів, збирають врожай, очищають його, перемелюють на муку, замішують тісто і нарешті випікають хліб. Так само складний і довгий шлях отримання вина: треба посадити ті пагони і доглядати за ними, щоб отримати плід, потім видавити його на сік, далі він бродить і ми отримуємо вино. Подібно тіло Христове мусило пережити хрест, Голготу і смерть, і кров його була пролита, щоб Він воскрес.

Євхаристія – це символ жертви Христа і на його приклад ми також маємо жертвувати: нашу працю, наш час, наші ресурси – спраглого напоїти, голодного нагодувати, нагого зодягнути і т.д.

“Не можемо причащатися, якщо не вміємо дякувати і ділитися”, – каже о.Володимир.

Переміна хліба і вина на тіло і кров має спонукати нас до роздумів: “А чи змінилось моє серце? Чи стало воно подібним до Христового?”

Просимо в Бога, щоб змінював наші серця і робив нас подібними до Ісуса.

Капелани Центру заохочують подавати перед Службою намірення, в яких члени академічної спільноти хочуть молитися.

 

Довідково:

Літургії для студентів та викладачів з поясненнями окремих частин богослужінь відбуваються щочетверга о 18.30 (Храм св. Василія Великого на Львівській площі. Тел. для довідок: 097 7658445 – о.Володимир)

Джерело: http://academchaplaincy.org.ua