Євхаристійне богослуження з Папою Франциском
  • Птн, 31/05/2013 - 19:15

«Дайте ви їм їсти» – сказав Ісус учням, коли ті запропонували Йому «відпустити народ», щоб пішов та купив собі поживи. Ці слова, які є частиною євангельської розповіді про помноження хлібів, що була прочитана під час урочистого Євхаристійного богослуження, яке Папа очолив у четвер, 30 травня 2013 р., з нагоди празника Найсвятіших Тіла і Крові Господньої площі перед базилікою святого Івана на Латерані в Римі, стали відправною точкою для проповіді Святішого Отця, у якій він виокремив три слова: слідування, сопричастя та взаємоподіл.

 

Насамперед, Папа Франчциск зазначив, що тими, кому учні повинні дати їсти, є збір людей, які ідуть за Ісусом та Його слухають, бо Він промовляє по-новому, згідно з істиною, дарує надію, яка походить від Бога. «Цього вечора ми є цим натовпом, про який розповідає Євангелія, також і ми бажаємо слідувати за Ісусом, щоб Його слухати та бути з Ним у сопричасті в Пресвятій Євхаристії», – сказав Святіший Отець, пропонуючи слухачам відповісти на запитання про те, як кожен з нас іде за Ісусом, Який «промовляє в тиші Євхаристійного Таїнства, та щоразу пригадує нам, що слідувати за Ним означає вийти із себе самих, зробити зі свого життя дар для Нього і для ближніх, а не свою власність».

 

Христовий наказ нагодувати натовп зроджується у контексті, коли кілька тисяч людей перебувають далеко від поселень, а апостоли пропонують Ісусові їх відпустити. «Перед обличчям необхідності натовпу рішенням учнів було: нехай кожен подбає сам за себе; відправити народ!», – вів далі Папа, додавши, що ми, християни, часто маємо цю спокусу, коли бачимо потреби ближніх, але Ісус каже апостолам: «Дайте ви їм їсти». І маючи лише п’ять хлібів, каже розсадити людей гуртами, благословить хліб, розламує і дає учням, щоб роздавали далі. «Це, – зауважив проповідник, – хвилина глибокого сопричастя: натовп, який втамував спрагу Господнього слова, тепер живиться Його хлібом життя. (...) Цього вечора, – додав він, – ми також зібралися навколо Господньої трапези, навколо трапези Євхаристійної жертви, в якій Він знову подає нам Своє тіло, уприсутнює єдину Хресну жертву. І саме «через слухання Його слова» та «живлячись Його Тілом та Кров’ю», відбувається перехід від натовпу до сопричастя, з анонімності до спільності, і з цього виникає наступне запитання: «Як я переживаю Пресвяту Євхаристію?»

 

Далі Папа вказав на те, що чудо помноження хліба є плодом взаємоподілу. Учні поділися тим малим, що мали, і «п’ять хлібів та дві риби в руках Господа» вистачили, щоб усіх нагодувати. Учні, розгублені з огляду на обмеженість засобів, повіривши Ісусовому слову, стали співучасниками чуда. «І це показує нам, що в Церкві, але також і в суспільстві, ключовим словом, якого ми не повинні боятися, є слово “солідарність”, вміти віддати в Божі руки те, що маємо, наші скромні можливості, бо лишеу взаємоподілі, в даруванні, наше життя принесе плоди», – наголосив проповідник, додаючи, що Господь, роздаючи нам Своє Тіло, дає нам змогу відчути «солідарність Бога» з людиною, яка ніколи не вичерпується. А у Пресвятій Євхаристії Він веде нас Своєю дорогою, шляхом «служіння, взаємоподілу, дарування», і тоді оте «трішки», що маємо, чим ми є, якщо цим ділитися, «стає багатством, тому що Божа могутність, тобто, могутність любові, сходить на нашу вбогість, щоб її перемінити».

 

«Отож, цього вечора, адоруючи Христа, дійсно присутнього у Пресвятій Євхаристії, запитаймо себе: чи дозволяю, щоб Він мене перемінив? Чи дозволяю, щоб Господь, Який дарує Себе мені, провадив мене до того, щоб я дедалі більше виходив зі своєї тісної загороди і не боявся дарувати, ділитися, любити Його і ближніх», – сказав на завершення Папа, заохочуючи молитися за те, щоб участь у Пресвятій Євхаристії була спонукою щодня іти за Ісусом, бути засобом сопричастя та ділитися з Ним і з ближніми тим, чим ми є.

 

Після богослуження Святіший Отець очолив Євхаристійний процесійний похід від базиліки Святого Івана на Латерані до базиліки Святої Марії Більшої (Santa Maria Maggiore), пройшовши пішки приблизно 2 кілометри вулицею Мерулана. Процесійний похід з Найсвятішими Тайнами завершився Євхаристійним благословенням.

Текст із сторінки http://uk.radiovaticana.va