Єврейський історик отримала престижну нагороду за поширення правди про католицького блаженного
  • Птн, 10/03/2017 - 15:38

Товариство «Хорватська жінка», яке об’єднує хорваток як на батьківщині так і в діаспорі, кожних кілька родів нагороджує людей, які, не будучи хорватами, проявили прихильність до хорватської держави та народу. У більшості країн заходу, ця нагорода вважається престижною, повідомляє Narod.hr.

Цього року «Хорватська жінка» нагородила почесним титулом «Приятель Хорватії» американського єврейського історика пані д-р Естер Ґітман. Причиною нагородження пані Ґітман є її старання для популяризації на Заході правди про діяльність блаженного священномученика Алойзія Степінца, Загребського Архиєпископа. Йдеться про його роль у порятунку євреїв на теренах колишньої Югославії від знищення фашистським режимом.

Як зазначає сама пані д-р Ґітман, незаперечним історичним факто є те, що Степінац наражав своє життя, протестуючи проти переслідування євреїв у своїх проповідях та протестах перед очільником Незалежної Держави Хорватія Антом Павелічєм, а також видаючи накази духовенству переховувати євреїв та переховуючи їх сам у Архиєпископському палаці.

Д-р. Ґітман зауважує, що те, що на теренах підконтрольних режиму Павелічя Голокост пережило 25% євреїв, в той час, як в сусідній Сербії вижили одиниці, відбулось не без активної допомоги блаженного Степінца та католицького духовенства.  

Пані Ґітман спеціалізується на темі переслідування євреїв у часі ІІ світової війни на теренах бувшої Югославії.