Європа розділена в питанні абортів
  • Чтв, 08/08/2013 - 13:19

Європейські міністри не визнали т.зв. «права на аборт», як одне з основних прав людини. Таким чином, міністри "розчарували" групу прихильників абортів, які  з тиском накидають  всій Європі  ліберальні умови дозволу на виконання  абортів.

Міністри не випрацювали спільної відповіді на два питання, поставлені від імені Парламентської асамблеї Ради Європи:

1. Чи Рада Європи повинна підтримувати аборти?

2. Чи – посилаючись на норми Європейської конвенції з прав людини – слід визнати «право на аборт», як право людини?

Міністри представляли 47 держав-членів Ради Європи. Головною ціллю цієї міжнародної організації є «досягнення більшої єдності між її членами, щоб захищати і втілювати в життя ідеали і принципи, що становлять їх спільну спадщину,  а також покращити їх економічний і суспільний поступ» (Статут РЄ). Реалізуючи таку мету, Рада займається також «промоцією і обороною прав людини».

Подані вище питання склав Лука Волонте, керівник парламентарної групи, що входить до складу Європейської народної партії. Він скерував їх до Комітету міністрів, директивного органу Ради Європи, що складається із міністрів закордонних справ держав-членів Ради. Міністри не змогли дійти згоди, хоча процедури вимагають надання відповіді на питання, отримані від Парламентської асамблеї.

Проект відповіді на питання Волонте було представлено міністрам під час закритого засідання. Донедавна, формулюючи відповіді на запитання Парламентської асамблеї, зазвичай керувались прецедентами Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ). Щодо переривання вагітності Суд неодноразово заявляв, що абсолютна заборона абортів є недопустимою.

Однак, попри однозначну позицію ЄСПЛ, проект відповіді не отримав схвалення міністрів. Вони наголошували на тому, що думки Суду пов’язані лише з індивідуальними випадками і не мають прецедентної вартості.

На думку др. Грегора Пупніка, юриста, що аналізує працю Ради Європи, відсутність відповіді міністрів є дуже рідкісним випадком. Він є ретельним аналітиком соціальної політики, яку веде РЄ. Нещодавно він опублікував статтю, з якої чітко зрозуміло, що Європейська конвенція з прав людини не встановлює жодного «права на аборт»

Доктор Пупнік зазначив, що окремі держави стають все більше втомлені ідеями західних ліберальних еліт, які з допомогою міжнародних судів та інших установ намагаються накинути свою програму в усій Європі, а також за її межами.

На приклад, Європейський парламент закликав президента США Барака Обаму ігнорувати американське законодавство і фінансувати аборти в регіонах, охоплених збройними конфліктами. В свою чергу, Європейський Союз фінансує аборти в рамках допомоги по розвитку.

За матеріалами hli.org.pl