Європарламент: дебати про релігійний радикалізм
  • Птн, 27/03/2015 - 01:00

У Європарламенті відбулася конференція, присвячена зростанню релігійного радикалізму. У зустрічі взяли участь представники трьох монотеїстичних релігій. Очолив зібрання глава Європарламенту, був присутній також віцеглава Єврокомісії та європарламентаристи. Члени зібрання обговорювали важливість діалогу для протидії зростанню релігійного радикалізму та сприяння пошані гідності людини і релігійній свободі.

Глава комісії закордонних справ Ельмар Брок вважає, що у сучасному світі релігія часто вживається для діяльності фундаменталістів і політичних екстремістів. На світі немає миру, якщо немає миру між релігіями.

Православний митрополит Франції представив статистику, за якою 70% європейців живуть у просторі, де йдеться про порушення релігійної свободи. Головний рабин Риму Рікардо Ді Сентьї пригадав присутнім, що Європа є середовищем співіснування різних моделей життя і визнавання різних релігій, а це належить до базових прав, які є фундаментом нашого континенту. Із великим зацікавленням був сприйнятий виступ імама Франції Хасена Халгумі, який закликав берегти більшість від екстремізму меншості. Сьогодні треба здобувати серця молодих людей, які переживають кризу вартостей. У багатьох країнах емігранти не мають відчуття державної приналежності, живучи у екзистенціальній порожнечі. Імам звернув увагу на те, що 60% молодих людей у пошуку авторитетів через інтернет записуються у лави Ісламської Держави. Європа мусить дати цим людям вартості, які заповнять їх екзистенціальну порожнечу у споживацькому світі – закликав імам.

«Глава Європарламенту Мартін Шульц оцінив цю конференцію як одну з найважливіших за останні часи. На його думку, така конференція повинна переформуватись у сталу платформу парламентарної діяльності. Міжрелігійний діалог є одним з пріоритетів, які сьогодні ставить собі Європарламент, а вихідною точкою є повага до кожної людини і її гідності» - підсумував зустріч євродепутат Ян Ольбрихт.