Європейські Церкви: солідарність перед загрозою Covid-19
  • Суб, 04/04/2020 - 22:14

З огляду на пандемію коронавірусу, що охопила весь Старий континент, Комісія єпископатів Європейського союзу (COMECE) і Конференція Європейських Церков (CEC) опублікували спеціальну декларацію.

«Теперішні часи дають нам можливість заново відкрити нашу загальну людську сутність, сутність братів і сестер. Подумаємо про багатьох людей, які щодня сіють надію, проявляючи милосердя і солідарність». Усім цим людям Церкви в Європі висловлюють глибоку вдячність і запевняють у своїх молитвах, як і «всім, хто страждає під час цієї кризи, особливо хворим, людям похилого віку, бідним, знедоленим і дітям в ситуації сімейної нестабільності». Автори документа також охоплюють молитовною пам'яттю «всіх, хто нас залишив».

Єпископи наголошують, що вони високо цінують «численні індивідуальні та колективні ініціативи, що увібрали в себе нові форми солідарності, і багато політичних акцій взаємної підтримки». Лідери європейських держав покликані «продовжувати діяти рішуче, прозоро, в дусі співпереживання і демократії»: настав час «показати нашу спільну прихильність до європейського проекту і таких загальноєвропейських цінностей, як солідарність і єдність; не можна капітулювати перед страхом і націоналізмом».

Документ пропонує конкретні дії, серед яких – «розподіл обов'язків по догляду за людьми похилого віку, спрощення обміну медичними матеріалами, креативні заходи щодо пом'якшення соціальних, економічних і фінансових потрясінь, міжнародне співробітництво, посилення гуманітарної допомоги для найслабкіших національних систем охорони здоров'я».

У кінці декларації єпископи і глави європейських Церков пропонують – у світлі великопосного шляху і Пасхи, що наближається, – побачити «в цьому періоді випробувань час благодаті та надії», щоби висловити нашу близькість один до одного і особливо до найслабкіших.