Європейський день пам’яті про жертв тоталітарних режимів
  • Суб, 24/08/2013 - 00:12

23 серпня, у річницю пакту Ріббентропа-Молотова, у Європі відзначали День пам’яті про жертв тоталітарних режимів. В Любляні Літургію з цієї нагоди відправив апостольський нунцій у Словенії Архиєпископ Юлій Януш.

«Ми, християни, вирішили відзначати цей день, збираючись у храмі. Ми віримо, що лише милосердя і любов Бога можуть допомогти нам зрозуміти наші терпіння і жертву мільйонів осіб, котрі віддали життя, захищаючи свободу, демократію, релігію і гідність кожної людської особи. Віра в Бога може перемінювати наш історичний досвід людських відносин, щоб подолати ненависть і будувати нове суспільство, в якому взаємовідносини будуть опиратись на примиренні», – зазначив єрарх.

У цьому контексті нунцій в Любляні говорив про досвід примирення між поляками і німцями. Він нагадав про відважний крок польських єпископів, коли з нагоди тисячоліття хрещення Польщі вони виступили з ініціативою прощення. Цей жест відкрив шлях для нормалізації взаємних стосунків, і увінчувався визволенням з-під комунізму під духовним проводом Івана Павла ІІ, – зазначив Архиєпископ Януш.

За матеріалами pl.radiovaticana.va