Європейський Союз визнав релігійну свободу одним із фундаментальних прав людини
  • Втр, 25/06/2013 - 21:44

Міністри закордонних справ Європейського Союзу 24 червня в Люксембурзі затвердили керівні вказівки щодо заохочення і захисту свободи релігії та віросповідання. При цьому вони підкреслили, що ці права записані у прийняту ООН у 1948 році Загальну Декларацію Прав Людини (стаття 18) та Міжнародному Пакті Про Громадянські та Політичні Права.

"Порушення та зловживання щодо свободи релігії та віросповідання, що здійснюються як державними, так і недержавними суб'єктами, є загальними і складними, та стосуються людей у всіх частинах світу, не виключаючи й Європу", – йдеться в документі. Як повідомляє Радіо Ватикану, міністри підтвердили зобов'язання поважати, захищати і заохочувати свободу релігії та віросповідання на території всіх держав-членів. Вони підтвердили рішучість ЄС, щоб нагадувати про них у своїй зовнішній політиці, як про права, котрі належить шанувати у всьому світі.

"Це дуже добре, що Європейський Союз, нарешті, згадав про проблему релігійної свободи у світі, тому що про релігійну свободу, право на яку закріплене в актах ООН, та в самій Європейській Конвенції з Прав Людини, була найбільш забута з усіх прав людини. Добре, що сам Європейський Союз це пригадав," – так прокоментував вказівки міністрів ЄС Конрад Шиманьски, член Європейського Парламенту. Він зазначив, що в останній каденції ця проблема зазвичай зустрічалася з байдужістю. "Вважалося, що це не найважливіше і не найтерміновіше, що це можна по-різному інтерпретувати, що підґрунтя може бути не обов'язково релігійного характеру, що може стосуватися також інших проблем. Сьогодні усвідомлення цього є більшим, оскільки Євросоюз звикає до того, що у цій справі потрібно реагувати. І тепер потрібно це зробити фундаментальним чином, оскільки різні типи диктатури, в різних місцях, де свобода віросповідання, особливо християн, порушувалася, впродовж багатьох років звикли до бездіяльності ЄС з цього приводу. Ці керівні вказівки для зовнішньої політики про те, як ЄС повинен реагувати на будь-які випадки порушення прав людини, тепер повинні бути наповнені змістом. Добре, що нарешті хтось визнав, що це важливо", – сказав Конрад Шиманьски.

Керівні вказівки ЄС з радістю прийняла Комісія Єпископатів Європейського Співтовариства COMECE, котра в своїй заяві стверджує, що це новий інструмент у руках європейської дипломатичної служби та дипломатичних місій держав-членів у їхніх відносинах з третіми країнами. COMECE упродовж багатьох років працювала у справі прийняття Євросоюзом ефективних засобів захисту прав людини. Вже у 2010 році нею був опублікований меморандум, в якому міститься 11 конкретних рекомендацій щодо цього. На даний момент найважливішими є три питання: підкреслення важливості аспекту колективної поваги до свободи віросповідання, а не лише її порушень щодо конкретних осіб, визнання повного права батьків на виховання дітей відповідно до своїх релігійних переконань, а також більша чутливість до релігійних питань при застосуванні принципу недискримінації.

Своє визнання цього документа також висловив Комітет «Церква і суспільство» Конференції Європейських Церков. Спільнота різних конфесій, представлених у цій організації, брала активну участь у громадських консультаціях з цього питання. Вони рішуче наполягали, щоб європейські країни ввели чіткі правові рішення з цього питання, що дозволить рішучо засудити всі форми порушення прав людини. Свобода релігії та віросповідання є надзвичайно важливим і фундаментальним правом, як для всіх релігійних громад, так і для кожної людини.