Європейський суд проти депортації афганця, який навернувся у християнство
  • Птн, 08/11/2019 - 12:04

Європейський суд з прав людини у Страсбурзі виступив проти депортації афганця, який навернувся у християнство, на його батьківщину. Він вирішив, що це може призвести до переслідування і навіть до смерті.

У постанові, виданій 5 листопада, трибунал посилався на наказ швейцарського уряду, який вирішив відіслати 23-річного чоловіка до країни. Його особу не розголошували. Він приїхав до Швейцарії в 2014 році як мусульманин, потім навернувся у християнство і подав заяву про притулок, посилаючись на загрозу життю, викликану його наверненням. Заяву відхилили, тому молодий афганець розпочав судову баталію, яка закінчилася ухвалою Європейського суду.

Вона пояснює, що в Афганістані особам, наверненим у християнство, або якщо їх тільки підозрюють, загрожує «переслідування, яке може набути форми державних дій і призвести до смертної кари». Повернувшись на батьківщину, молодому чоловікові довелося б приховувати свою віру, обмежуючи її приватною сферою, він був би змушений відмовитися від контактів з особами, що сповідують ту саму релігію.

Тим часом швейцарська система правосуддя вважала таку ситуацію прийнятною, щоб тільки найближчі знали про прийняте хрещення.