Європейський Суд з Прав Людини: Прецедент проти евтаназії
  • Срд, 25/06/2014 - 19:11

Європейський Суд з Прав Людини (ЄСПЛ) у Страсбурзі прийняв рішення далі підтримувати за допомогою обладнання життя француза, який шість років перебуває в комі. Таким чином було скасовано раніше прийняте рішення французької Державної Ради.

Суд прийняв рішення у вівторок пізно ввечері. Він заборонив транспортувати хворого, що унеможливлює, наприклад, його перевезення до країни, де дозволено евтаназію. Як вважає агентство Associated Press, ЄСПЛ дуже рідко приймає рішення так швидко.

Батьки 38-річного Вінсента Ламберта, практикуючі католики, ще до вівторкового рішення Державної Ради (найвищого адміністративного органу судової влади у Франції) заявили, що звернуться в терміновому порядку до ЄСПЛ за висновком у випадку, якщо французькі судді прийняли рішення проти їхньої волі.

Державна Рада підтримала дружину Ламберта, визнавчи, що лікарі мають право припинити утримувати чоловіка з «необґрунтованою впертістю» при житті, і це було б згідно з волею пацієнта.

Ламберт перебуває в комі з серпня 2008 року, коли в аварії на мотоциклі по дорозі на роботу переніс пошкодження головного мозку і є повністю паралізований. На думку його лікаря, Ламберт «страждає в результаті незворотного пошкодження мозку і не можна встановити з ним будь-якого зв'язку». З експертизи, яку провели троє лікарів на прохання Державної Ради, випливає, що Ламберт є «у вегетативному стані, повністю без свідомості».

Судова боротьба у справі Ламберта заново відкрила у Франції дебати про право на евтаназію. Закон 2005 року про права пацієнта та догляд за невиліковно хворими залишає неточності, допускаючи «пасивну евтаназію».

Так зване право Леонітті (від назви Жана Леонітті, автора закону про хворих, які перебувають на прикінцевій стадії життя) не легалізувало евтаназії, тільки впровадило застереження, що лікування пацієнта не має здійснюватися «з надмірною завзятістю».

Минулого тижня уряд призначив двох делегатів (одним з яких є Леонітті), котрі мають представити до кінця року проект поправки до закону про невиліковно хворих, який вважає нечітким, таким, що неправильно тлумачиться і погано застосовується.

Небагато країн світу допускають можливість легальної евтаназії чи допомоги у самогубстві. У Європі це Нідерланди, Бельгія і Люксембург.