Євстахій, Теопистія, Агапій, Теопист, свв.мучч.
  • Срд, 02/10/2013 - 23:25

Великомученик Євстахій (грец. Ευστάθιος Πλακίδας; Євстахій Плакида, Євстахій Римський; ? - 118) − християнський святий, великомученик. Покровитель мисливців, в католицитві один з Чотирнадцяти святих помічників. Пам'ять в православній церкві 20 вересня (3 жовтня), в католицькій − 20 вересня.

Євстахій був воєначальником при імператорах Титі і Траяні. За переказами, Євстахій прийняв християнство після того, як на полюванні, серед рогів переслідуваного ним оленя, з'явився перед ним образ розп'ятого Спасителя, який сказав йому: «Плакиде, навіщо переслідуєш ти Мене, прагнучого твого спасіння?»

Повернувшись додому, він охрестився разом зі своєю дружиною Теопистією і двома синами − Агапієм і Теопистом (рідні Євстафія також вшановуються у лику святих).

Євстахій переніс випробування, подібні до випробувань старозавітного Йова − слуги його померли, худоба пала, а сам він під час подорожі на кораблі до Єгипту був розлучений зі своєю дружиною, а потім і з дітьми. Перенісши без нарікання ці випробування, святий Євстахій знайшов своїх рідних і як прославлений воєначальник був покликаний імператором Траяном для ведення війни.

Після закінчення бойових дії святий Євстахій з почестями повернувся до Риму. Під час святкування імператором Адріаном, який змінив до того часу на престолі Траяна, здобутої перемоги над варварами, запрошений зі своєю родиною Євстахій відмовився принести жертви поганським богам і відкрито визнав себе християнином. Євстахій, засуджений зі своєю сім’єю на розтерзання диким звірам, не був ними вбитий. Після цього імператор звелів кинути їх живими в розпеченого мідного бика, де святі й прийняли свою мученицьку смерть. Тіла їх залишилися неушкодженими і були поховані християнами.

Джерело: catholicencyclopedia.in.ua