ІІ Кармелітські Дні Молоді у Гвоздаві
  • Птн, 26/08/2016 - 17:36

Протягом чотирьох днів у селі Гвоздава, біля Бердичева відбувались ІІ Кармелітські Дні Молоді. Головними покровителями цих Днів Молоді стали батьки Святої Терези від Дитяти Ісус – Святі Зелі та Луї Мартен, а гаслом: «Рецепт кохання». Організаторами цього дійства виступили Брати Босі Кармеліти, Сестри терезіянки, сестри Кармелітки Дитяти Ісус та молодь з Бердичева.

Щоб взяти участь у ІІ Кармелітських Днях Молоді до Гвоздави приїхали понад 100 молодих людей з багатьох міст України, а саме: Луцька, Тернополя, Житомира, Києва, Микулинців, Вінниці, Коростишева, Львова, Бердичева та інших міст України.  Розпочались Дні Молоді у четвер, 18 серпня у Всеукраїнському Санктуарії Матері Божої Святого Скапулярія  у Бердичеві. Там відбулась реєстрація, привітання та Служба Божа. Після завершення Літургії всі учасники та організатори автобусами вирушили до Гвоздави. Проживали усі учасники на території монастиря Босих Кармелітів, який нині перебуває у стадії будівництва, а також у палатках.

IMG_6500

Спеціально до Днів Молоді був підготовлений Гімн «Рецепт кохання».  Автором слів став парафіянин, бердичівлянин Євген Тараба, а музика  - гурт The beatles -  "Let it be". Цей гімн щоденно по декілька разів виконував музичний гурт на чолі з головним організатором, босим кармелітом, отцем Юзефом Кухарчиком OCD.

Протягом чотирьох дні учасники мали брали участь у щоденних Євхаристіях, Адораціях, молитвах,  слухали цікаві конференції та свідоцтва від богоспосвячених осіб та тільки. Приймали участь у іграх, радісних вечорах. У п’ятницю ввечері відбулась Хресна Дорога. Роздуми на тему «Ідеали та посвячення» були підготовлені священиком з Польщі, отцем Яцеком Стришеком. У суботу  учасники змогли участь у майстер-класах. Кожен із учасників взяв участь у тих заняттях, які його найбільш зацікавили. Організаторами були підготовлені заняття на різну тематику: «Кармелітський» (пізнай найгарніші сторінки «Духовної пісні» св. Йоана від Хреста. Просто про містику), «Покликання» (знайти своє місце у Божому плані), «Єврейський танець» (розвесели своє тіло; танці, які знав Ісус), «Самооборона» (протидіяти небезпеці, проявити силу, захищати слабших), «Фотографічний» (як зробити добре фото), «Артистичний» («Ангел-любові», відкрий у собі художника), «Перша допомога» (що робити, щоб врятувати життя), «Садівництво» (як працювати з квітами, як зробити гарний сад).

IMG_6512

Також для учасників була підготовлена «кармелітська пустельня», яку створив отець Христофор Урбанські OCD та місцева молодь, щоб усі учасники могли б у тиші побути разом з Ісусом та відчути дух кармелітської молитви.

IMG_6658

Своїми враженнями про І Кармелітські Дні Молоді поділились їх учасники:

«Дні  Молоді  склали на мене дуже приємні враження.  Я через багатьох людей мала змогу досвідчити Божої благодаті, такого ніжного доторку в тих питаннях, які мене хвилювали. Щиро вдячна всім організаторам, які це все організували.  Все було наставлено на молодь, зроблено в приємному дусі. Для того, щоб молоді люди могли зрозуміти і навіть своє покликання до подружнього чи богопосвяченного життя. Були дуже гарно поставлені конференції. Все було зроблено для того, щоб молода людина  знайшла відповіді на свої питання. Була дуже добра атмосфера, наповнено добротою, дружністю,  радістю. Гарні пісні, вечірня програма, танці. Отці були просто фантастичні»  – розповіла Ірина Шептак з Микулинців.

IMG_6702

«Для мене Кармелітські дні молоді – це можливість на чотири дні міцно взяти Ісуса за руку і, як приятеля, запитати, що Він хоче мені сказати. Адже для цього маю прекрасну обстановку. Монастир у Гвоздаві – це тихе місце, де голос світу здатен замовкнути. Щоденна адорація, Євхаристія, намет пустельника давали чудову можливість зосередитись, пороздумувати та порозмовляти із Богом. Та не лише час, проведений в самотності, є цінним. Бог промовляє у дуже виразний спосіб через іншу людину. Ми мали можливість слухати різні цікаві проповіді та конференції, а згодом у невеликих групах ділились своїми думками щодо питань відносин, любові, святості у подружжі. Це допомагало нам відкрити наше серце перед іншою людиною та взяти багато корисного для себе. Танці, майстер-класи та розваги допомагали відпочити, пізнати нових людей, поспілкуватись на корисні теми. З покровителями нашої зустрічі, святими Луї та Зелі була знайома вже раніше. Але побачила цю пару в іншому світлі. Розумію, що так само шукаю себе і намагаюсь розпізнати волю Божу у своєму житті. Приклад Зелі додає мені надії, що добрий Господь завжди попровадить і дасть нам те найкраще, що приготував для нас. Батьків святої Терези об’єднувало лише одне – безмежна любов до Бога, яка стала невичерпним джерелом для взаємної любові, долання труднощів, виховання дітей у побожності та святості. А це мета і завдання для кожного з нас» - розповіла Олена Тимощук з Бердичева.

IMG_6746

Завершились ІІ Кармелітські Дні Молоді недільною Євхаристією у Гвоздаві та подячним молебнем до Матері Божої Святого Скапулярію у Бердичеві. На завершення організатори запевнили, що ІІІ Кармелітські Дні Молоді обов'язково відбудуться у серпні 2017 року.

Максим Железницький