II Міжнародний конгрес катехитів «Катехит – свідок Таїнства» пройшов у Ватикані
  • Втр, 25/09/2018 - 14:41

З 20 по 23 вересня 2018 року у Ватикані відбувся другий Міжнародний конгрес катехитів під назвою «Катехит – свідок Таїнства», організований Папської радою сприяння новій євангелізації (PCPNE). Це вже другий конгрес, присвячений поглибленому обговоренню Катехизму Католицької Церкви, де особливо розглядався зв'язок літургійного життя та проголошення віри.

«Ми покликані бути свідками Пасхального таїнства Христа. Для цього потрібно стати свідками Істини, пізнати та глибоко пережити її в любові. Що більше Істина об’являється як Таїнство, то більше людина спроможна увійти в нього і зрозуміти суть власного існування», – сказав у вступному слові з нагоди відкриття конгресу архиєпископ Ріно Фізикелла, президент Папської ради сприяння новій євангелізації.

Учасники Конгресу мали нагоду почути доповіді про Таїнство, його значення та важливість для сучасної людини, про необхідність керигматичної катехизи у процесі християнського втаємничення, а також взяти участь у обговоренні цих тем у малих групах та під час круглого столу.

У суботу, 22 вересня, до учасників Конгресу звернувся Святіший Отець Франциск. У своєму зверненні він, зокрема, наголосив, що живе свідчення зустрічі з Христом та участь у Святих Таїнствах є передумовою плідної катехизації. Пригадавши першу свою зустріч із катехитами, що відбулася 2013 року, він повторив свій заклик, з яким тоді звернувся до них: «Будьте катехитами, а не працюйте катехитами!» Покликання катехита полягає в тому, щоб словами, життям і свідченням провадити людей на шляху зустрічі з Христом. Катехит повинен щодня живитися Божим Словом, щоб з «ефективністю й правдоподібністю» передавати Його іншим. Святіший Отець наголосив, що катехит – не вчитель на уроці, а катехизація – не урок. Катехизація – це ділення досвідом життя, свідчення віри, що запалює серця і зароджує прагнення зустріти Христа.

У Конгресі взяло участь понад півтори тисячі учасників зі сорока восьми країн. Делегатами від Української Греко-Католицької Церкви були Назар Дуда та с. Луїза Цюпа (СНДМ). Проведення наступного Міжнародного конгресу, який об’єднає катехитів усього світу, планується через три роки – 23-26 вересня 2021 року.

Повідомила Марія Шипка