Ієромонах Юстин Бойко розповів семінаристам, яким повинен бути сучасний священик
  • Срд, 25/06/2014 - 17:51

Джерело служіння священика - постійний зв'язок із Христом через молитву і літургійне життя. Про це зазначив ієрм. д-р Юстин Бойко під час лекції "Сучасний священик УГКЦ: Пошук моделі між минулим і майбутнім", яку він презентував семінаристам - учасникам спецкурсу місійного служіння ПМВ УГКЦ, що триває в Дрогобицькій духовній семінарії.

"Що ми здобули у священстві з часів виходу УГКЦ з підпілля? Найголовніше - це досвід. Крім того, удосконалення формації у семінаріях. Зросла свідомість священиків. З'явилися нові види служіння - капеланство (служіння певній соціальній групі, яка вирізняється професійною діяльністю чи родом занять)", - зазначив ієромонах.

Водночас, за словами о. Юстина Бойка, у сучасних священиків відчувається брак постійної формації. "Священик постійно повинен дбати про працю над собою. Перше - людська фармація. Щоби бути добрим священиком, треба бути доброю людиною. Такого священика люди дуже цінують", - підкреслив отець Юстин. І відзначив, що характеристики такого священика - любов до правди, щире сумління, пошана до кожної людини, почуття справедливості, вірність даному слову, вміння співчувати, второпність і гідна поведінка. 

Він наголосив, що священик покликаний Христом через Церкву для людей.

"Зв'язок із Христом мусить бути постійним - через приватну і літургійну молитву. Ці дві речі занедбати не можна. Основа духовного життя - молитва, сповідь, Служба Божа. Важливо встановити порядок приватної молитви. Коли немає приватної молитви, літургійна молитва стає рутинною, і люди це одразу помічають", - відзначив ієрм. Юстин Бойко.

Він закликав семінаристів розширювати світогляд, більше читати, відвідувати різноманітні курси, зокрема мовні. "Читайте. Бодай життя святих, це вже буде взірець до наслідування. Відвідуйте курси, такі, як цей, на них ви завжди щось почерпнете", - звернувся ієромонах до семінаристів. 

Отець Юстин також закликав майбутніх місіонерів до більш активної співпраці священиків з єпископом і священиків між собою.