ІІІ Міжнародні маневри-змагання мальтійських рятувальників
  • Срд, 13/09/2017 - 16:51

1-3 вересня в Кам’янці-Подільському відбулися ІІІ Міжнародні маневри-змагання мальтійських рятувальників. В них взяли участь 17 команд з України і Польщі. Виграла команда з Івано-Франківська, але переможцями почуваються усі. Даний захід був частиною співфінансованого Міністерством Закордонних Справ Польщі проекту «Розвиток системи добровільної рятувальної служби в Україні», реалізація якого розпочалась у 2015 році. Від самого початку проект підтриманий програмою Польська Допомога, а реалізують його спільно Мальтійська Служба Медична, Мальтійська Служба України та Мальтійська Служба Допомоги Івано-Франківська. На даний момент з проектом співпрацюють також інші організації та ініціативні групи, наприклад: Карітас Запоріжжя чи «Шершень» з Южно-Українська.

Протягом перших двох років праці, завдяки старанням тренерів, координаторів та десятків волонтерів, стало можливим утворити та обладнати команди мальтійських рятувальників у Львові, Івано-Франківську, Києві, Запоріжжі, Маріуполі, Берегове, Южно-Українську, а додатково в цьому році – у Фастові та Кам’янці-Подільському.

Для волонтерів-рятувальників маневри є нагодою перевірити свої вміння в реалістично зіграних, наближених до життя нещасних випадках. А також чудова можливість для рятувальників з різних міст України та Польщі зустрітися для обміну досвідом, інтеграції та зміцнення партнерства.

Маневри розпочалися з інструктажу за 18км від Кам’янця-Подільського над Дністром, де розташувалась учасники маневрів. Шляхом жеребкування було визначено стартові номери команд. Mariusz Zawada – командор маневрів – познайомив учасників з найважливішими засадами маневрів.

О 23 годині розпочалося спільне для всіх команд нічне завдання. На дорозі, близько півкілометра від бази маневрів було симульовано аварію автобуса з участю 23 постраждалих. Рятувальники були поділені на спеціалізовані групи. Першими на місце випадку прийшли учасники, завданням яких було провести тріаж, тобто сортування постраждалих. Зв'язок підтримували через рації, за потреби могли викликати підтримку. У той же час друга група рятувальників розгортала польовий пункт надання першої допомоги. Вони встановлювали намети, під’єднували генератор, забезпечували освітлення, визначали зони прийняття потерпілих.

У подальшій частині рятувальної акції частина команд евакуювала постраждалих з автобуса і готувала їх до транспортування до польового пункту першої допомоги. За евакуацією постраждалих відповідало кілька четвірок рятувальників, а інші надавали першу допомогу в польовому пункті і передавали їх фаховим службам. Сценарії всіх завдань написало життя. Всі симуляції були приготовані на основі справжніх випадків, з якими медичні рятувальники з Польщі зустрічалися у своїй праці на швидкій допомозі.

Завдання не були простими. В кожній симуляції були приховані пастки, котрі додатково ускладнювали роботу рятувальників. Також вони мали часові рамки для виконання завдання. “Беручи до уваги всі труднощі мене ще більше тішить рівень всіх вишколених на проекті команд”, - сказав Маріуш Завада, командир маневрів та член правління Фундації Мальтійська Служба Медична. Вранці другого вересня перед старовинною ратушою в Кам’янці Подільському відбулось офіційне відкриття маневрів. В ньому взяли участь такі особи як віце мер Кам’янця Подільського, Пан Войчєх Мрозовскі – консул Генерального Консульства Речі Посполитої Польщі в Вінниці, доктор Йоланта Маєр – консультант в галузі рятувальництва у сілезійському воєводстві а також Роман Яручик – керівник Мальтійської Служби Допомоги міста Івано-Франківська. „Міжнародні маневри, котрі відбулися в першу суботу та неділю вересня в Кам’янці Подільському є для нас прикладом дуже доброго проекту котрий був співфінансований в рамках програми Польська Допомога. Дивлячись на взаємовідносини польської та української молоді, на їхні спільні зусилля і прагнення до найбільш професійного надавання допомоги іншим, а також на заангажованість під час виконання завдань можна зробити простий висновок – проект є дуже потрібним і вносить велику позитивну цінність, якою являються перед усім контакти між людьми”, - твердить Войчєх Мрозовскі віце консул косульства Речі Посполитої Польщі у Вінниці.

Кожна команда брала участь у  п’яти імітованих нещасних випадках. Найскладнішим виявився випадок під час невдалого стрибку з банджі. За легендою, під час стрибка обірвався канат, потерпіла особа була непритомною, мала травми грудної клітки і тазу. В іншій імітації за легендою було аж троє потерпілих, а саме молоді люди під впливом алкоголю спричинили вибух бензину та отримали серйозні опіки. Один з них був непритомний, а інший з важкими опіками обличчя. На мальовничому замку Кам’янця Подільського рятувальники повинні були надати першу допомогу реконструкторові, котрого під час лицарського турніру пробили мечем. Біля Вірменської Брами рятувальники зіткнулись з затримкою серцебиття. Проведення ресусцитації ускладнювала «дружина» потерпілого, котра була в панічному стані, а згодом знепритомніла. Рятувальникам необхідно було принести дефібрилятор, котрий знаходився в ратуші. Для оцінювання цього завдання судді крім власних пунктів брали під увагу покази комп’ютерної програми, котра оцінювала якість ресусцитації. Останнім завданням була імітація дорожньо-транспортної пригоди: зіткнення мікроавтобуса і мотоцикла. З непритомного мотоцикліста рятувальники мусили зняти шолом, одягнути ортопедичний комірець та приготувати до евакуації. Водій мікроавтобуса мав травми голови і відкритий перелом руки. Всі імітації були організовані і виконані дуже наближеними до реальності, за що варто віддати належне не тільки акторам, а й волонтерам відповідальним за грим. Останній день маневрів розпочався урочистою Службою Божою. Отець Андрій Заліський пригадав присутнім, що в кожній людині ми повинні бачити свого ближнього, а робота рятувальником без віри в Бога стане тільки хобі, котре набридне нам після чергового потерпілого.
 „Для нас дуже важлива Польська Допомога котру передає нам Мальтійський Орден, особливо в теперішній складній для України ситуації. Ми високо оцінюємо обладнання, цінні знання, роботу тренерів та суддів. Завдяки нашій спільній діяльності ми можемо залучати волонтерів керуючи їх в бік нормального розвитку та приносити   користь для нашої країни.

Ми свідомі того, що Польща не настільки заможною країною, як інші держави Європейського Союзу. Знаємо, що польський уряд фінансує цей проект з податків звичайних громадян і це для нас найбільша честь. Від щирого серця дякуємо за цю підтримку. Ми пишаємося, що можемо носити логотип Польська Допомога на наших уніформах та обладнанні”, - підкреслив Роман Яручик – керівник Мальтійської Служби Івано-Франківська.

На завершення маневрів учасникам були вручені дипломи, а найкращі команди отримали кубки. Нагороду fair play здобула команда зі Львова. Нагороду за найкраще виконання завдання «падіння під час стрибка з банджі» здобула команда з Кам’янця Подільського.

Перші три місця здобули команди з Івано-Франківська. Третє місце посіла команда у складі: Олександр Борищак, Павло Максимів і Наталія Петрунів. Друге місце здобула команда у складі: Марія Максимець, Віталій Саїк, Вікторія Шульга і Роман Озарко, також команда отримала кубок за найкращу командну роботу. Найбільше пунктів і перше місце на маневрах отримала команда у складі: Вадим Чесановський, Віктор Орловський, Дмитро Чоботар та Іван Галик. Щиро вітаємо переможців!

Більше фотографій з маневрів: https://www.facebook.com/malteser.if/

Епілог

Під час проведення маневрів учасники надали справжню допомогу справжнім потерпілим. Команда зі Львова на околицях замку наклала шину людині, що зламала руку. Також рятувальники доглянули за п’ятирічною Дашою, котра в натовпі загубила бабусю, а команда з Маріуполя надала першу допомогу учасникам дорожньо-транспортної пригоди.

В неділю дорогою з Кам’янця Подільського мед-брат Артут Зайонц та рятувальники з України серед яких був Андрій Дікусар надали першу допомогу дівчинці-підлітку, що постраждала внаслідок ДТП на околиці Чернівців.