ІКОНА ВИШГОРОДСЬКОЇ БОГОРОДИЦІ ТА МОЩІ СВ. ІВАНА ПАВЛА II В ЗАЛІЩИКАХ
  • Чтв, 04/02/2016 - 13:19

У складний час суспільних, економічних, соціальних негараздів та військового протистояння захисників Вітчизни з агресором, погляди віруючих все частіше звернені у молитвах до Бога, Його Сина та Пресвятої Діви Марії. Не дивно, що й ікону Вишгородської Богородиці, яку благословив святий Папа Римський Іван Павло ІІ в часі ХV Світового Дня Молоді 19 серпня 2000 р. Б. в Кастель-Гондольфа, що поблизу Рима, для української молоді, парафіяни церкви Покрови Пресвятої Богородиці в Заліщиках, як і багато мирян з інших парафій міста та ближніх сіл, зустріли з благочестям і вірою в її силу, з потребою помолитися до неї і – як і в давні часи – попросити: «Матір Божа, порятуй і заступи нашу землю!», маючи на оці сучасних зайд-загарбників та тих, що заблукали від їхнього зомбування.

За всі дні паломництва – перебування в Заліщиках (25-31 січня) миряни та гості міста не тільки молилися до ікони за здоров’я своїх рідних і близьких, за мир в Україні, а й прикладалися до мощей св.Папи Івана Павла ІІ, які також подорожують Україною із цим святим образом.

В нашій Бучацькій Єпархії ікона та мощі побували перед Заліщиками в: Катедральному соборі Верховних апостолів Петра і Павла м.Чортків (16-18 січня), парафія церкви «Вознесіння Господнього» м.Чортків (18-22 січня), парафія церкви «Положення чесної ризи Пресвятої Богородиці» м.Хоростків (22-25 січня). Там, як і в місті над Дністром, віруючі мали змогу заглибитися в сиву давнину і познайомитися з історією творення ікони та її подорожей з Візантії нашими землями, з легендами про її чудотворну силу тощо. Багатовікові перекази свідчать, що автором ікони Вишгородської (її ще називають Володимирською) був сам євангеліст Лука, який написав її на липовій дошці від столу, за яким сидів Ісус Христос зі своєю Матір’ю та проведним Йосипом. Побачивши ікону, Діва Марія сказала: «Благодать Народженого від Мене і Моя нехай буде з цією іконою».

На початку ХІІ ст. 1131р. візантійський імператор подарував ікону київському князю Мстиславу. Вона була установлена в Дівочому монастирі Вишгорода (уділ першої української християнки, рівноапостольної княгині Ольги). Аж через якихось сто років син князя Юрія Довгорукого – володимирсько-суздальський князь Андрій Боголюбський зруйнував частину Києва, викрав ікону Вишгородську і вивіз її до Володимира. Так за іронією долі українська ікона опинилася в Росії, але й там вона оберігала нашу землю.

Коли хан Тамерлан ішов зі своєю ордою на землі слов’ян над Дніпром, йому наснився сон, в якому він побачив велику гору, з вершини якої до нього йшли Святителі із золотими жезлами, а над ними витала в небесах осяйна Велична Жінка, котра веліла Йому повертатися додому. Жреці загарбника розтлумачили полководцю, що це – Матір Божа, захисниця християн. Її варто послухати, щоб не зазнати краху. Полки Тамерлана повернули назад.

Це милосердя Діви Марії до нашого народу знайшло свій відбиток у подальшій назві Вишгородської Богородиці серед наших вірян, котрі називають її з тих пір «Мамою милосердя». У цей однозвучний рік це має особливе значення, тому так ревно молилися заліщани до ікони та мощей св.Папи згромадження «Матері у молитві Апостольства», «Сестри-Служебниці», «Молодь Христова». Тому так велично і благоговійно проводжали святих на правий берег Дністра: ікону Вишгородської Богоматері та мощі св.отця Івана Павла ІІ в неділю було урочисто проведено до Чернівців. Отці Іван Сендзюк, Онуфрій Швигар та парафіяни церкви Покрови Пресвятої Богородиці у своїх молитвах ще раз мовили: «Мати Божа, врятуй нашу землю, огорни своїм покровом її від нечестивих загарбників! Пошли в молитвах до Бога нам здоров’я і благополуччя, мир над Україною!».

Паломництво ікони та мощей відбулося в рамках підготовки до світового Дня молоді, які відбудуться в липні цього року в Кракові.

Ольга Личук