Ілюстроване видання про УГКЦ запрезентували у львівській книгарні
  • Срд, 13/11/2013 - 09:25

12 листопада 2013 року у львівській книгарні "Є" відбулася презентація книги "Українська Греко-Католицька Церква: Перші кроки. Ісповідництво. Відродження". Із потенційними читачами спілкувалися владика Богдан Дзюрах, Секретар Синоду Єпископів УГКЦ, керівник проекту; протоієрей Ігор Яців, голова Департаменту інформації УГКЦ та Володимир Ільченко, головний редактор проекту та шеф-редактор видавництва "Мандри".
 

Створена під керівництвом владики Богдана у співпраці з істориками, мистецтвознавцями, дизайнерами; видана силами різних єпархій та благодійних організацій, книга обсягом 320 сторінок вийшла у світ накладом 8000 примірників, з яких 5000 – українською, 3000 – англійською мовою.

У розповіді про проект "Українська Греко-Католицька Церква: Перші кроки. Ісповідництво. Відродження" протоієрей Ігор Яців зауважив, що "це не книжка і не альбом, не довідник і не наукова праця – це справді презентаційне видання... Воно унікальне тим, що за всю історію наша Церква нічого такого не видавала. За часів князя Володимира таких книжок не друкували, пізніше – не було таких фотоапаратів, як сьогодні".

Владика Богдан сказав, що "назвав би цю книжку "малим літописом УГКЦ", що відображає дію Бога у Церкві та те, як діяла наша Церква у житті нашого народу".

Видання містить 12 розділів, кожен з яких відображає один із періодів розвитку УГКЦ: "Хрещення", "Утвердження", "Підпілля", "Відродження" тощо – від І-ІІ ст. від Різдва до освячення Патріаршого Собору Воскресіння Христового у Києві. Окрім власне історичного підрозділу "Історичні віхи" у кожній із 12 частин книги є ще такі: "Тема", "Храм" (12 відомих і не дуже церков УГКЦ), "Вірні" (про 12 парафій, малих і великих, в різних частинах світу), "Духовність" (де у тексті та світлинах відображені Святі Тайни, деякі великі церковні свята, піст та молитва) і "Чудотворний образ".

При відборі парафій та церков у це видання творці керувалися як відображенням географічної ширини, так і своєрідного зрізу (наприклад, маленька парафія УГКЦ в Росії, величезна парафія Різдва Пресвятої Богородиці на Сихові; церква Юра у Львові і храм Святого Володимира Великого в Парижі).

Книга є більш ілюстративною, ніж описовою, проте жоден опис не передасть тих відчуттів, які можна отримати від фото із зображенням тисяч людей на візиті Папи Івана Павла ІІ в Україну.

Головними героями книги є віряни: від простих мирян до вагомих постатей Церкви. На запитання, хто є потенційними читачами книги, о. Ігор Яців відповів, що його маленькі донечки (одній 2, другій 4 роки) вже її гортали – тобто вони знайшли для себе достатньо цікавого матеріалу, і пожартував: "книга важить приблизно 1,4 кг. Хто годен підняти – відразу є її читачем".

Як висловився владика Богдан, "широкий загал або знає мало по УГКЦ, або перебуває у полоні стереотипів минулого". Це видання запрошує читача до зустрічі з УГКЦ, такою, як вона є насправді.

Марта Зозуля

Джерело: http://dyvensvit.org