Іменини Папи: боротьба добра і зла, праця над реформами та морозиво для нужденних
  • Пон, 23/04/2018 - 13:52

Сьогодні до Ватикану надходять побажання з усіх куточків світу: 23 квітня, коли за новим календарним стилем вшановується пам’ять святого мученика Юрія, припадають іменини Святішого Отця Франциска, адже ім’я «Франциск» кардинал Хорхе Маріо Берґольйо прийняв уже після вибору на Наступника святого апостола Петра. Іспанською мовою ім’я Юрій звучить як Хорхе.

Святого мученика Юрія почитає Церква Сходу й Заходу. Його найчастіше зображають як воїна, який перемагає дракона, що символізує боротьбу добра проти зла, яку повинна вести кожна людина, якщо хоче бути вірною Христові. Святкування іменин у християнській традиції є спонукою приглянутися до прикладу Небесного покровителя в житті того, хто носить його ім’я. Про боротьбу добра і зла Папа Франциск часто пригадує у своїх повчаннях.

У проповідях та катехизах Святіший Отець звертає увагу на те, що отой лукавий, про звільнення від якого просимо в молитві «Отче наш», не є чимось абстрактним, але – особою. Він часто у своїх промовах згадує про диявола та про боротьбу з ним за прикладом Ісуса. В цій боротьбі покликаний брати участь кожен християнин, і кожен, хто хоче слідувати за Ісусом, повинен «добре знати цю істину».

«Ми є об’єктом нападів диявола, бо лукавий дух не хоче нашої святості, не хоче християнського свідчення, не хоче, щоб ми були Ісусовими учнями», – говорив Папа Франциск під час проповіді в каплиці «Дому святої Марти» 11 квітня 2014 року, пояснюючи, що диявольська спокуса має три ознаки: вона зростає поволі, передається іншим та виправдовується. Але Папа закликає не піддаватися песимізмові, пам’ятаючи про те, що маємо впевненість у тому, що Святий Дух дає нам сили бути витривалими.

Складаємо Папі Францискові щирі побажання дарів Святого Духа для якнайкращого сповнення нелегкого служіння «утверджувати братів у вірі» – доручення, даного Спасителем святому Петрові та його наступникам під час прощання з апостолами у контексті пасхальних подій. Саме про молитву він просить всіх, з ким зустрічається при різних нагодах.

Іменини Папи – вихідний день у Ватикані. Аде для Папи Франциска і його спеціальних помічників він виявився робочим. Адже саме 23 квітня 2018 р. розпочалася чергова триденна зустріч Ради Кардиналів, дев’яти особового дорадчого органу, скликаного для допомоги в управлінні Церквою та проведенні реформи Римської Курії.

Апостольська Елеумозінерія, натомість, поширила таке повідомлення: «Святий Отець Франциск прагне відсвяткувати день своїх іменин разом з найнужденнішими та безхатченками Риму. З огляду на це Апостольська Елеумозінерія розповсюдить сьогодні, в день, коли Церква спогадує святого Юрія, 3000 порцій морозива серед людей, які щоденно приходять до їдалень, нічліжок та інших структур міста, якими опікується Карітас».