Ім'я св. Йосипа включено в євхаристійні молитви
  • Птн, 21/06/2013 - 11:00

 Конгрегація богослужіння і дисципліни Таїнств включила ім'я св. Йосипа, чоловіка Пресвятої Діви Марії, в євхаристійні молитви третього видання Римського Міссалу. Як йдеться у спеціальному повідомленні з цього приводу, рішення прийняли "після ретельного розгляду цього питання і в силу повноважень, отриманих від Святішого Отця Франциска".

 Йдеться про II, III і IV євхаристійні молитви. Ім'я св. Йосипа буде вимовлятися відразу після імені Пресвятої Діви Марії.

Конгрегація опублікувала латинський варіант поправок, який з цього моменту буде мати статус офіційного тексту. У II-й євхаристійні молитві літургійний текст буде звучати так: "ut cum beáta Dei Genetríce Vírgine María, beáto Ioseph, eius Sponso, beátis Apóstolis", в III-й: "cum beatíssima Vírgine, Dei Genetríce, María, cum beáto Ioseph, eius Sponso, cum beátis Apóstolis ", в IV-й:" cum beáta Vírgine, Dei Genetríce, María, cum beáto Ioseph, eius Sponso, cum Apóstolis ".

Якщо йдеться про переклад найпоширенішими західними мовами, Ватиканська дикастерія представить їх найближчим часом. Переклади іншими мовами, відповідно до церковного права, повинні підготувати відповідні Конференції Єпископів і затверджені Святим Престолом за посередництвом Конгрегації богослужіння і Таїнств.

Мотивом такого рішення став особливий зв'язок св. Йосипа "з початком таємниці спасіння  людини", його незвичайна покірність, його звичайні людські чесноти, необхідні, щоби бути хорошим і справжнім свідком Христа. "Завдяки їм св. Йосип, піклуючись з любов'ю про Божу Матір і з радістю присвятивши себе вихованню Ісуса Христа, став покровителем найцінніших скарбів Бога-Отця, і відзначившись упродовж століть культом Божого народу, підтримував містичне тіло Ісуса, Церкву", − можна прочитати в заяві Конгрегації богослужіння і Таїнств.

У документі, який підписав префект ватиканської дикастерії, кардинал Антоніо Канісарес 1 травня, в день пам'яті св. Йосипа, говориться, що ще Бенедикт XVI під час свого понтифікату прийняв рішення про включення імені св. Йосипа в євхаристійні молитви, що і підтримав нещодавно Папа Франциск.

Треба відзначити, що такі рішення про зміну в тексті головної літургійної книги Церкви приймаються вкрай рідко і у виняткових випадках.

За матеріалами: http://be.radiovaticana.va