Ім’ям Папи, який реформував календар, і трьох єзуїтів названо астероїди
  • Срд, 01/03/2023 - 14:54

Серед назв, присвоєних астероїдам на початку лютого, Міжнародний астрономічний союз затвердив імена трьох єзуїтів та Папи Римського, пов’язаних із Ватиканською обсерваторією.

Три астрономи з Ватиканської обсерваторії, а також Папа, пов’язаний зі створенням цієї інституції, відтепер також мають астероїди, названі на їхню честь. Група вчених, призначена Міжнародним астрономічним союзом, щоби присвоїти імена малим небесним тілам, 7 лютого 2023 року опублікувала перелік нових астероїдів з іменами. У цьому переліку є астероїди:

«562971 Johannhagen», названий на честь о. Йоганна Гаґена, S.J., (1847-1930), що був директором Ватиканської обсерваторії від 1906 до 1930;
«551878 Stoeger» – на честь о. Білла Штоґера (1943- 2014), космолога та богослова Ватиканської обсерваторії;
«565184 Janusz» – на честь о. Роберта Януша, S.J, (народжений 1964 року), що належить до персоналу Ватиканської обсерваторії.
«560974 Ugoboncompagni» – на честь Уґо Буонкомпаньї, Папи Григорія ХІІІ (1502-1585), який провів календарну реформу та започаткував традицію папської астрономії. Саме він доручив р. Крістоферу Клавіусу, S.J., (який також має астероїда зі своїм іменем - 20237 Clavius) опрацювати проект календаря, яким сьогодні користується увесь світ.

Астероїди Johannhagen, Stoeger і Janusz додаються до багатьох інших, названих на честь астрономів з Ватиканської обсерваторії. А загалом понад 30 малих планет носять імена єзуїтів.

Система іменування

Згідно з практикою Міжнародного астрономічного союзу, присвоєння назви астероїдові відбувається через процес, який іноді може тривати десятиліттями. Коли відкривають новий астероїд, йому присвоюють тимчасову назву, яка ґрунтується на даті відкриття. Коли орбіта небесного тіла належно визначена (загалом, після того, як його помітили чотири й більше разів, коли він наближається до Землі), присвоюється остаточне ім’я, пропозицію якого надає відкривач. Ім’я повинне відповідати серії критеріїв, а остаточно його затверджує спеціальна комісія із 15 астрономів з усього світу, що займається вивчення малих планет.