Індійському святилищу Святого Лаврентія присвоєно титул Малої базиліки
  • Втр, 09/08/2016 - 14:00

Великим святом для віруючих індійського штату Карнатака стало присвоєння святилищу Святого Лаврентія (в єпархії Удіпі) титулу Малій базиліки. Відповідний указ видала ватиканська Конгрегація богослужінь і дисципліни Таїнств. В урочистій церемонії взяли участь 15 тисяч віруючих, а також понад 200 представників духовенства - кардиналів, єпископів і священиків.

Глава Сиро-Маланкарської Католицької Церкви кардинал Баселіос Клееміс заявив: «Це - місце чудес і воно приваблює тисячі і тисячі віруючих». Зі свого боку, президент індійської Єпископської конференції кардинал Освальд Грасіас зазначив, що «присвоєння титулу Малої базиліки - це честь не тільки для єпархії Удіпі, але і для всієї Індії». Щороку святилище привертає дуже багатьох віруючих всіх конфесій, які прибувають сюди, щоб молитися і шукати заступництва святого Лаврентія. Кардинал підкреслив, що святий римський мученик-архидиякон шанується як захисник бідних, і Церква ніколи не повинна забувати про нужденних.

Серед паломників на святі був також індійський міністр Прамод Мадхварай, який зазначив, що «це - момент великої радості для всієї держави. Мала базиліка Святого Лаврентія відкрита не тільки для католиків. Люди відвідують це священне місце, тому що, коли вони моляться про мир і благословення, їх молитви вислуховуються».

Участь в церемонії багатьох політичних лідерів говорить про те, що святилище Святого Лаврентія є місцем гармонії між релігіями. Архієпископ Бангалора монс. Бернар Морас підкреслив значення слова «базиліка»: «Це - 'чудовий царський будинок', і ранньохристиянська Церква називала так царські палаци, в яких здійснювала Святі Меси».

«У світі, - додав індійський прелат, - налічується 1.742 Малі базиліки, з яких 21 знаходиться в Індії. Нова базиліка - 22-а за рахунком і друга в штаті Карнатака, після столичної базиліки Пресвятої Діви Марії».