Інгрес Папи Франциска на римську катедру
  • Пон, 08/04/2013 - 15:59

7 квітня в базиліці св. Івана на Латерані, яка є катедрою єпископа Риму, відбувся урочистий інгрес Папи Франциска на римську кафедру. У церемонії взяли участь тисячі жителів Вічного міста, а  також кардинали, єпископи та священики. Понтифіка вітав кардинал Агостіно Валліні, папський вікарій для Римської єпархії та архипресвітер базиліки.

У своїй проповіді Папа нагадав, що Церква сьогодні відзначає II  Великодню неділю, яка також називається неділею Божого Милосердя. "Яка гарна ця реальність віри в нашому житті, якій з'являється Божа милість", – сказав Понтифік. Він наголосив на великій любові Бога до нас, любові, яка не оманлива, підтримує, керує нами. Святіший Отець зазначив, що Господь ніколи не є нетерплячим як ми, які у своєму житті часто хочемо мати все. "Бог терплячий з нами, тому що любить нас, а хто любить – розуміє, має надію, дає впевненість, не залишає, не  спалює мостів, вміє пробачити", – сказав Франциск і додав, що Бог нас завжди чекає, навіть коли ми відійшли від Нього, і якщо ми хочемо повернутися до Нього, Він готовий нас прийняти. "Дуже важливим є те, щоб ми мали сміливість повністю довірити себе милосердю Ісуса, вірити в Його терпіння, ховатися в рани Його любові", – зазначив Понтифік.

Папа нагадав слова св. Бернарда, який говорив: "що робити, якщо мою совість гризуть мої численні гріхи?" Відповідь ми знаходимо в посланні апостола Павла до Римлян: "де збільшився гріх, там ще більше примножилася ласка".

Святіший Отець нагадав, що у своїй пастирській діяльності йому часто доводиться чути від людей: "Отче, я маю багато гріхів". "Я завжди їх втішав: не бійтеся, ідіть до Ісуса, Він вас чекає, Він допоможе вам вирішити все", – сказав Понтифік і додав, що для Бога ми дуже важливі, навіть якщо є грішниками. Папа також нагадав, що у своєму житті часто бачив обличчя милосердного Господа і його терпіння. "Я бачив також у багатьох осіб відвагу, з якою вони хотіли увійти в рани Ісуса, кажучи: Господи, я тут, прийми мою бідність, заховай у Своїх ранах мій гріх, омий його Твоєю кров'ю", – розповів Папа і додав, що Бог такого грішника прийняв, утішив, умив, полюбив. Насамкінець Папа сказав, що довіряючи Божому милосердю також і ми станемо більш здатними до вчинків милосердя, терпіння, прощення і любові.

За матеріалами http://be.radiovaticana.va