Інтерв’ю Папи Франциска, опубліковане в італійській La Repubblica, є вільним переказом
  • Чтв, 10/10/2013 - 18:46

«Еудженіо Скальфарі не записав на диктофон і не зробив нотаток у блокноті свого інтерв’ю з Папою Франциском, тому текст є реконструкцією їхнього діалогу. Ризиковим фактором таких текстів є те, що в них можна щось пропустити, або об’єднати різні моменти,  події згадані в усному інтерв’ю», -  сказав отець Томас Росіка, який допомагає прес-центру Ватикана з бізнес англійською мовою.

«Скальфарі заявив, що він показав текст Франциску для затвердження, але не відомо чи добре Папа з ним ознайомився».

Скальфарі редактор італійського видавництва La Repubblica, який також є атеїстом, брав інтерв’ю з Папою Франциском, яке було опубліковано 1 жовтня

3 жовтня персонал La Repubblica сказав Жану-Марі-Жіне, головному редактору французької газети Le Figaro, що «інтерв’ю не було записано ні на диктофон, ні в записник. Те, що написано в інтерв’ю є плодом пам’яті того, що Папа та Скальфарі сказали під час зустрічі».

La Repubblica прокоментувала, що «Скальфарі перед остаточною публікацією статті, надіслав кінцевий варіант тексту Папі Франциску, а останній його затвердив».

Однією з головних причин скептицизму, який зчинився навколо деталей інтерв’ю пов’язані з описаним «містичним досвідом» Франциска після його обрання Папою.

У день після публікації інтерв’ю, Ватиканський наглядач Андреа Торніеллі написав у  La Stampa, що «при уважному читанні тексту можна помітити деталі, які не збігаються з дійсністтю». Він сказав, що ці сумнівні факти були пов’язані з «обставинами виборів».

В інтерв'ю, яке опублікувала газета La Repubblica, помістили таку цитату Папи Франциска, що перед тим, як прийняти своє папство, він покинув ненадовго Сикстинську капелу, щоб побути в маленькій кімнаті біля балкону до площі св.Петра, і тут він мав містичний досвід, який дав йому мир.

«Відомо, - написав Торніеллі у відповідь,- що немає жодних кімнат біля балкону, який виходить на оглядову площу, цей момент на мою думку, може бути індикатором того факту, що опублікований газетою La Repubblica текст не представляє точної, слово в слово реконструкції діалогу з Скальфарі…»

Також 2 жовтня прес-секретар Ватикану о. Федеріко Ломбарді сказав журналістам, що «сенс» того, що Папа Франциск сказав в інтерв’ю Скальфарі був точним, але не підтверджує, що кожне слово насправді було сказане Папою.

Тим не менш, він сказав, що якби Франциск був би «серйозно спотворений», він би про це сказав.

Більше того, текст інтерв’ю в даний момент розміщено італійською, португальською та іспанськими мовами на Ватиканському сайті серед промов Папи.

За його власним твердженням, о. Росіка відзначає, що о. Ломбарді «оцінив загальну правдивість інтерв’ю зі Скальфарі».

Однак, він продовжив, що кардинали, присутні на події категорично ствердили, що новообраний  Папа ніколи не покидав Сикстинську Капеллу під час роздумів, перед остаточним прийняттям папства, крім його входу до «кімнати сліз» для одягання папських шат.

«Так званий «містичний момент» Папи Франциска найбільш ймовірно відноситься до молитви в Капелі Паоліни, - сказав о. Росіка, апелюючи до часу молитви Папи Франциска перед виходом на балкон до площі св.Петра, і після прийняття Петрового престолу та привітань його братів кардиналів».

Джерело: www.catholic-media.org