Інтерв’ю з матір’ю блаженного Карло Акутіса: Секрет мого сина
  • Птн, 21/10/2022 - 14:22

Ексклюзивне інтерв’ю з матір’ю блаженного Карло Акутіса: молодий італієць, беатифікований у 2020 році, він показує нам дорогу, яка, можливо, не така вже й складна – до Бога.

З нагоди виходу 12 жовтня її книги «Таємниця мого сина» («Il segreto di mio figlio», ще не доступна англійською мовою) Антонія Сальцано поспілкувалася з Aleteia. Вона свідчить про «надзвичайне звичайне життя» свого сина Карло, який безмежно любив Ісуса в Євхаристії. Він є джерелом натхнення як для молоді, так і для старих, і сам Папа часто називає його взірцем для наслідування.

Антоніє, ти мати блаженного Карло Акутіса. Розкажи нам, у чому твій секрет. Що ти зробила, щоб виховати святого?

Антонія Сальцано: Особисто я нічого не робила; Я лише дала синові те виховання, яке повинні дати всі батьки. Карло ходив у дитячий садок, де отримав релігійну освіту. Я його хрестила, але сама я народилася у світській родині. Мій батько був редактором, постійно був в оточенні письменників, і в цьому середовищі я абсолютно ніколи не чула, щоб хтось говорив про віру. Моєю першою Месою було моє Перше Причастя, моєю другою Месою була моє Миропомазання, а моєю третьою Месою було моє весілля.

Я кажу це, щоб підкреслити, що мене всьому навчив мій син Карло. Ще в дитинстві він виявляв велику побожність: у віці 3 років, коли ми проходили перед церквою, він хотів увійти, привітати Ісуса на хресті та Ісуса в наметі та принести маленькі квіти Пресвятій Богородиці. У чотири з половиною роки він читав Біблію та життя святих і молився Розарій. Якщо у випадку св. Терези з Лізьє її батьки були великими педагогами; у випадку з Карло ролі помінялися. Він був моїм маленьким рятівником, а перш за все він був моїм великим вихователем у вірі.

Чим Карло відрізнявся від інших молодих людей його віку?

Як сказав Іван Павло ІІ, коли ми відкриваємо двері для Христа, наше життя змінюється. Кожне звичайне життя стає надзвичайним, якщо воно живе у Христі, для Христа і з Христом. Ось що зробив Карло. І він робив це в будь-якій ситуації, від найменшої до найбільшої, як-от допомога вдома, допомога дітям, які стали жертвами знущань, або тим, хто потрапив у скруту з інвалідністю, або бездомним, приносячи їм їжу та ковдри. Його прихильність полягала головним чином в апостольстві. У віці 9 років він читав підручники з комп’ютерної інженерії, які купив у Міланському політехнічному університеті. Вивчив алгоритми, за допомогою яких створював програми, потім сайти для парафій, єзуїтів, Ватикану. Він зробив це не для своєї особистої слави, а для слави Неба. Щоб досягти цього, він витрачав на це години. А влітку замість того, щоб розважатися, сидів за комп’ютером до третьої години ночі. Він хотів поширювати Добру Новину, Євангеліє, і використовував свої надзвичайні вміння, щоб проповідувати Христа та допомагати іншим наближатися до Бога.

Карло також створював виставки на різні теми християнської віри, у тому числі виставку про євхаристійні чудеса, яка мала величезний успіх. Як виник цей проєкт і які плоди він приніс?

Виставка про євхаристійні чудеса мандрує світом, по всіх континентах. У Сполучених Штатах вона був виставлена у більш ніж 10 000 парафіях. Потім у Сінгапурі, Китаї, Японії, Африці, Індії… Це міжнародна виставка. Карло почав збирати матеріал у 2000 році, коли йому було 9 років. Ми були в паломництві до Ланчано, і він був дуже вражений тим євхаристійним чудом. Звідти виникла ідея зробити щось таке, що сколихне совість людей, виведе їх із заціпеніння, з їхньої літеплості. Тому що більше немає усвідомлення того, що Христос дійсно присутній в освяченому хлібі та вині.

Як бачите, лави перед євхаристійним столом завжди порожні. Так зародилася виставка і поширилася по всьому світу, відразу після його смерті. Карло відразу отримав репутацію святого, тому що люди знали, що він був молодою людиною, життя якої відповідало його вірі. Чому святі приваблюють? Тому що в них прихований Христос, вони є Христоносцями. Карло завжди казав, що ми самі повинні «євхаристизуватися», тому що тоді ми стаємо поєднаними з Христом. «Бути завжди з’єднаним з Ісусом: це моя програма життя», — казав він.

У своїй книзі «Таємниця мого сина Карло Акутіса» ви говорите, що мали інтуїцію, що ваш син передчасно покине землю. Чи підготував вас Господь до цього випробування?

Так, у мене було таке внутрішнє відчуття перед реліквією покривала Діви Марії у вашому прекрасному соборі Шартра. Це особливе місце з великою духовністю, тому що це місце, де люди молилися століттями. Навіть Карло, який був настільки близький до Ісуса – він не усвідомлював цього, але він розповів нам речі, які згодом збулися. Наприклад, з дитинства він говорив, що завжди залишатиметься молодим і що помре через те, що у нього в мозку порветься вена (це сталося через лейкемію). Він також сказав, що коли він буде важити 70 кг (154 фунти, Ред.), то помре. І ось що сталося. Коли почалася лейкемія, він прийшов до лікарні і сказав: «Мамо, я не вийду звідси живим, я хочу, щоб ти це знала, але я надішлю тобі багато знаків». Він був дуже спокійним, завжди з усмішкою; він ніколи не скаржився. Якби хтось запитав його: «Ти страждаєш?» він відповідав: «Є люди, які страждають більше, ніж я». Він дав приклад святості в смерті. Я розуміла, що не можу скаржитися, що це найвища воля Божа: Карло готовий і дозрів для Неба. Він був хлопчиком досконалого й чесного життя, надзвичайної чистоти, щедрості, доброти… У нас ніколи не було ані найменшого сумніву, що він уже на небесах.

Коли вашого сина ексгумували, його тіло було знайдено в надзвичайному стані. Сьогодні він перебуває в Ассізі, в святині роздягання, а його серце знаходиться в релікварії в базиліці св. Франциска. Чи можете ви поговорити з нами про його мощі?

Дійсно, Карло знайшли цілим. Вони змогли його одягнути. Його органи були недоторканими, а також його серце, яке потім несли в процесії під час беатифікації Карло в Ассізі. Мощі корисні тим, що святі, які мають багато заслуг на небі, можуть заступитися, щоб Господь творив чудеса. Ніколи не забуваймо, що все це – діло Господнє. Коли люди стикаються з цими реліквіями, або коли мощі виставляються чи носяться під час процесії, відбуваються зцілення та визволення. Вони роблять багато добра, і це не нове.

Власне, Церква завжди вшановувала мощі святих, починаючи з перших століть християнства. Тож ми продовжуємо цю традицію Церкви.

Карло Акутіс був проголошений блаженним 10 жовтня 2020 р. Як ви думаєте, чи скоро ваш син буде канонізований? Що для цього потрібно?

Ми на це сподіваємось. Для канонізації ще одне чудо потрібно визнати медичною комісією. Ми оптимісти, бо бачимо їх багато. Через день ми отримуємо новини про можливі чудеса: зцілення від раку, хворих, яких вилікували без операції, людей, які не могли мати дітей… Тоді Церква їх проаналізує свого часу. Важливо знати, що ми пропонуємо не по десять за раз, а по одному, і потім на аналіз кожного потрібні місяці. Залежно від виду чуда, всі лікарі мають погодитися, що стосується чуда беатифікації. Потім воно переходить до теологічної комісії, а потім до комісії кардиналів. Це маршрут. І зрештою останнє слово за Папою.

Карло був молодим хлопцем, а ми живемо у світі, де важко беззастережно йти за Богом. Що порадив би ваш син сьогоднішній молоді?

Безумовно, бути впливовим фактором Бога, а не впливовим фактором нічого. Речі на землі — це речі, які минають і більше не існуватимуть. Залишиться те, наскільки ми полюбили Бога понад усе і ближнього, як самого себе. Ісус говорить кожному з нас: «Ідіть по всьому світу. Проголошуйте Євангеліє». Він закликає нас усіх бути апостолами, незалежно від того, в якому стані ми живемо. Тож перш за все давайте відгукнемося і будьмо Христоносцями. Я кажу молодим людям: не марнуйте своє життя, завжди будьте пов’язані з Небом, а щоб бути пов’язаними, ми повинні молитися. Якщо ми молимося, Бог веде нас, і ми більш слухняні Його натхненням, щоб йти прямо по правильному шляху. Отже, Карло — молодий чоловік вашого часу, який досвідчував те, що досвідчуєте ви, стикався з тими ж небезпеками, радощами та печалями. Він умів чинити опір і виграти свою боротьбу. Виграй свою! Знайте, що Ісус є великим другом і що таїнства є великим засобом. Скористайтеся цією чудовою можливістю!