Інтерв’ю з отцем Гжегожом Драусом, котрий привіз в Україну дзвони “Голос ненароджених”
  • Чтв, 11/11/2021 - 11:56

27 жовтня Папа Франциск у Ватикані посвятив дзвони під символічною назвою “Голос ненароджених”, один з яких є призначений для Еквадору, а інший для України. Про таку непересічну подію для нашої держави та Церкви вирішили поспілкуватися з настоятелем парафії Св. Йоана Павла ІІ о. Гжегожом Драусом, який виступив ініціатором цього проєкту.

-Отче, розкажіть як виник задум створення цих дзвонів?

Це ідея належить фонду “Так життю” імені Непорочного Зачаття Пресвятої Діви Марії, щоб звернути увагу питанню захисту ненароджених дітей. Поряд з різноманітними сімейними заходами, це одне з найважливіших питань, які потребують просвітницької діяльності, яку можна теж зробити за допомогою дзвонів. Адже вони мають сакральне значення і так, як б’ється серце дзвону, так б’ється теж серце людини. І навіть написи на цих дзвонах будуть сприяти справі захисту життя. На зовнішній стороні показаний орнамент у формі ДНК батьків та ультразвукове зображення ненародженого немовляти, а також малюнок таблиці, що символізує Десять Божих Заповідей. Окремо відлито слова п’ятої заповіді: “Не вбивай”. Під цим зроблено напис іспанською та українською мовами: “Життя дитини починається під серцем матері”. Також будуть розміщуватася інформація, що одинокі вагітні жінки у складних ситуаціях насправді не є самими.

– Де українці зможуть почути цей “Голос ненароджених”?

Важливо, що хоча дзвони посвячений для парафії Св. Йоана Павла ІІ у Львові, він не буде стояти на одному місці, адже стоїть на спеціальній платформі, яку можна буде перевозити у різні місця. Поряд з ним буде демонструватися фотовистава про життя дитини у лоні матері та інформація для вагітних жінок та самотніх матерів, де вони можуть знайти допомогу та підтримку. Буде такий напис: “Ми з вами, з матеріальною та духовною допомогою для вас і дитини. Подзвоніть”.
Перший такий дзвін був відлитий у Перемишлі у Польщі. Його опікуном є парафія Всіх Святих у Колбишові, де колись був охрещений мій прадід. Цей дзвін так само посвятив минулого року Святіший Отець Франциск. За цей час він вже встиг відвідати близько 30 польських міст і надалі продовжує своє паломництво у справі захисту життя. Коли я дізнався про нього, то відразу звернувся до фонду, чи можливо зробити такий самий і для України . Одночасно з такими проханням виступили і діячі pro-life з Еквадору з дієцезії Гуаякиль (Guayaquil). Відомо, що схожі запити на виготовлення дзвонів вже надійшли з Танзанії та Аргентини.

Як Вам вдалося зробити так, що ці дзвони благословив сам Папа Франциск?

Це лежало на серці організаторам акції, які ще у справі першого дзвону надіслали прохання до Ватикану через єпископа Яна Вантробу з Жешува. Ідея дзвонів для ненароджених сподобалася теж Папі Франциску, йому на серці лежить справа захисту зачатого життя. Тим більш, що ці дзвони мають величезне значення не лише для парафії, але і для всієї держави. Цього року з проханням до Апостольської Столиці звернулися Львівський митрополит Мечислав Мокшицький і Архієпископ Гуаякиль Луїза Кабрера Геррера OFM і як бачимо Бог допоміг це реалізувати.

– Розкажіть, як проходила зустріч з Папою Франциском?

Дзвони стояли біля Площі Святого Йоана Павла ІІ між зовнішньою частиною Дому Святої Марти та входом до зали Павла VI. Кількість безпосередніх учасників цієї події було обмеженою. Лише декілька осіб, які представляли делегації з Польщі, України та Еквадору. Коли ми представляли присутніх Папі, і він почув, що з нами є наша парафіянка, мати родини зі Львова, Лідія Пилат, то відразу чистою українською мовою сказав: “Слава Ісусу Христу” і підійшовши до нашого дзвону, благословив та з великою силою у нього вдарив. Потім на генеральній аудієнції у залі Павла VI під час промови до вірних з цього приводу сказав: «На прохання польської фундації “Так життю”, я сьогодні поблагословив дзвони, називаються “Голос ненароджених”. Один із них призначений для Еквадору, другий — для України. Нехай вони будуть для цих країн і для всіх знаком зобов’язання захищати людське життя від зачаття до природної смерті. Нехай їхнє звучання проповідує світові “Євангеліє життя”, пробуджує людські сумління та пам’ять про ненароджених. Ввіряю вашій молитві кожну зачату дитину, життя якої священне і недоторканне». Папа також розпитував у архієпископа про ситуації в еквадорських в’язницях, у яких останнім часом були криваві сутички.

– Святіший Отець нічого не говорив про плани приїзду до України?

Так, на мої слова “Чекаємо вас у Львові, у парафії Святого Йоана Павла ІІ. “Папа Франциск відповів: “Я збираюся”.

– Яке значення, на Вашу думку, ця подія має для України?

-Дзвін буде проголошувати святість і недоторканість людського життя від зачаття до природної смерті. Це не означає, що дзвони розв’язжуть всі проблеми, але є одним з елементів рішення. Це напевно і сподобалося Папі. Адже ненароджені  найбільше піддаються небезпеці, є тими останніми, найменшими, які знаходяться серед нас.
Томаш Канцелярчик з фонду “Малих Ніжок”, що у Щещіні вже пообіцяв не лише надати матеріальну допомогу (памперси, одяг, їжа) для матерів та дітей, але сприятиме у створенні при парафії групи осіб, що займатиметься підтримкою та турботою про вагітних жінок та ненароджених дітей, щоб ніхто не відчував себе покинутим.

“Голос Ненароджених” буде здійснювати паломництво різними містами України і кожен, хто вслід за Папою Франциском вдарить у цей дзвін, отримає декларацію, що буде радіти кожному новому життю, зобов’язується підтримувати вагітних і готовий допомагати всім, хто буде цього потребувати. Надіємося, що за допомогою таких акцій, у нашій країні стане більше людей, які новину про вагітність будуть сприймати з радістю. І можливо, що таким чином зможемо змінити нинішню культуру, яка йде у сторону смерті, і побудувати за словами св. Йоана Павла ІІ “цивілізацію життя”.