Інтерв′ю з Папою Франциском під час повернення з Африки
  • Втр, 01/12/2015 - 15:58

Під час перельоту з Африки, Папа Франциск відповідав на запитання журналістів. Говорив серед іншого про іслам і питання екології. Читайте те, що сказав Святіший Отець.

Папу Франциска запитали про його враження від візиту до трущоб Кангемі, у тому числі були питання, пов'язані з відсутністю доступу до чистої води, а також те, що повинно бути зроблено, щоби покласти край несправедливості.

- На цю тему я говорив кілька разів. Я не пам'ятаю точні статистичні дані, але, здається, я читав, що 80 відсотків світового багатства знаходиться в руках 17 відсотків населення, не знаю, чи правда це. Це економічна система, центром якоє є божок-гроші, - сказав Папа. Він зізнався, що колись один із відвідувачів - не-католик - сказав йому: "Ми впали в ідолопоклонство грошей".

Він не приховує, що в трущобах Кангемі відчував сильний біль. Святіший Отець поділився з журналістами своїми враженнями про візит до дитячої лікарні в Бангі, єдиній у Центральноафриканській Республіці. Він зазначив, що у відділенні інтенсивної терапії бракувало кисню, і там було багато дітей, які недоїдають. Лікар сказав, що більшість із них помре, бо вони недоїдають і не можуть перемогти малярію.

- Ідолопоклонство виникає, коли чоловік або жінка втрачає свою ідентичність, це означає бути дитям Божим і шукати Бога у свій спосіб, - сказав він.

Папа висловив переконання, що якщо людство не змінить свого ставлення, воно й надалі буде приймати біди і трагедії, війни, і досі діти вмирають від голоду.

Наступне питання стосувалося глибокого враження від цієї африканській поїздки, а також планів на наступні паломництва за межі Італії.

Папа Франциск зазначив, що якщо все піде добре, то пунктом його найближчого паломництва за кордон стане Мексика, але точної дати поки не відомоно. Він додав, що хотів би відвідати Храм Богоматері Гваделупської, а також три або чотири міста, які ніколи не відвідували його попередники.

Він хоче побувати у Чьяпасі, Морелі, а на зворотному шляху до Риму - протягом усього дня в місті Сьюдад-Хуарес. Щодо інших країн Латинської Америки, - згадував, що його запрошено в 2017 році відвідати Храм Апаресіди в Бразилії, але конкретних планів на цю та інші поїздки поки нема.

Папа не приховував, що на нього справив сильне враження в Африці натовп людей, які святкують на порожній шлунок. Він зазначив, що кожен з трьох країн, відвіданих ним, має певну ідентичність: Кенія - країна досить сучасна і розвинена, Уганда славиться своїми мучениками, і католицькими, і англіканськими, і, нарешті, Центральноафриканська Республіка - вона прагне миру, примирення і прощення.

- Навіть чотири роки тому католики, протестанти і мусульмани жили як брати, - нагадав Святіший Отець. Він нагадав про протестантів, яких відвідав вчора під час Меси у Кафедральному соборі, та імама, який вітав його в мечеті і разом з ним в папамобілі вітав біженців. Він підкреслив, що груп, схильних до насильства, мало, і висловив сподівання, що нинішній конфлікт може бути вирішений за допомогою демократичних процедур.

Інший журналіст запитав Папу Римського про справу витоку конфіденційної інформації та ролі преси в боротьбі з корупцією.

Святіший Отець підкреслив, що це важливо для журналістів виконувати свої обов'язки відповідно до журналістської етики, і щоби інформація не сприяла маніпуляціям.

- Для мене це важливо, тому що розслідування несправедливості і корупції - це гарна робота. Професійні ЗМІ повинні розповісти вам все, але не вдаючись до трьох основних гріхів: дезінформації, яка тільки половина правди, не вся правда; наклеп, коли ЗМІ непрофесійно зводять наклеп на людей; знеславлення або публікації речі, які псують людям репутацію. Ці три недоліки підірвати професіоналізм преси. Ми повинні бути професіоналами. Що стосується корупції: дуже важливим є сприйняття даних та донесення такої речі:"тут ми маємо справу з корупцією з наступних причин". Крім того, хороший журналіст, якщо ви зробите помилку - перепрошує, - сказав Папа.

Посилаючись на Vatileaks Папа не приховував, що помилкою було призначення монс. Лусіо Вальєхо Балди і Франчески Чаоукуї в якості членів COSE (Комісії з фінансів і витрат в рамках підготовки до реформи, створеної Папою в липні 2013 року, а потім розпалася).

Він висловив упевненість в тому, що істина виявиться в ході судового розгляду в Суді міста-держави Ватикан.

- Для мене це було несподіванкою, я не міг спати, бо розпочалася справа, робота комісії з дев'яти кардиналів, щоби відстежити корупцію і те, що не повинно було статися, - сказав Святіший Отець.

Нагадав також, що в Страсну п'ятницю 2005 тринадцять днів до його смерті, св. Іван Павло II, тоді з кардиналом Ратцингером в роздумуванні над Шляхом Христовим, говорили про бруд в Церкві. Він першим засудив це явище. Коли Бенедикт XVI після смерті Йоана Павла II став Папою говорив про те ж саме.

- Ми вибрали його через легкість, з якою він говорив про ці речі. З цього часу, говорили, що у Ватикані є корупція, - нагадав Франциск. Він додав, що хотів, аби процес Vatileaks закінчився до Ювілейного Року Милосердя, але це, ймовірно, не буде можливо, тому що він хоче також, щоби юристи обвинувачених могли вільно виконувати свої обов′язки. Він запевнив, що роботи очищення у Ватикані триватимуть.

Папу також запитали про роль релігійних лідерів в контексті небезпеки релігійного фундаменталізму.

Святіший Отець категорично проти втручання релігії в політичну сферу. Роль духовенства - душпастирство, - зазначив він. У той же час він відзначив важливість проповідувати цінності, і особливо братерство між людьми, які дітей Божих. Він зізнався, що йому не подобається слово толерантність, тому що це необхідною є приязнь, співіснування.

Він додав, що фундаменталізм є у всіх релігіях, і з цим треба боротися. Він підкреслив, що це форма ідолопоклонства, і з переконливими людьми, які мають тенденцію до фундаменталізму, повинні працювати релігійних лідерів.

Папа зазначив, що відносно послідовників Ісламу діалог можливий, тим більше в ньому багато конструктивного, а також молитва і піст.

- Ви не можете переоцінювати будь-яку релігію, тому що є декілька або багато фундаменталістських групи в якийсь момент в історії. Це правда, що завжди були війни між релігіями, і ми повинні просити вибачення, - сказав папа Франциск.

Журналісти також запитали про можливість зміни вчення Церкви стосовно використання контрацептивів в контексті епідемії СНІДу.

Папа зазначив, що використання протизаплідних засобів є лише частиною відповіді. На відміну від цього, серйозною проблемою в Африці є недоїдання, експлуатація, рабська праця, відсутність питної води, соціальна несправедливість.

Одне з питань стосувалося конференції зі зміни клімату, яка розпочалась у Парижі.

Святіший Отець сказав, що в цій області рішення повинні бути зроблені зараз, бо надалі це буде неможливо. Щороку, проблеми є більш серйозними.

- Ми знаходимося на межі самогубства, використовую сильні терміни, і я впевнений, що майже всі присутні в Парижі знають і готові зробити що-небудь, - сказав Папа. Він висловив упевненість, що Паризька конференція принесе бажані результати.

Останнє запитання було про драматичну ситуацію на африканському континенті.

Відповідаючи на нього, Папи підкреслив, що Африка завжди була використовувана іншими державами, наприклад, за часів рабства. Навіть сьогодні є сили, які прагнуть тільки взяти контроль над великим багатством цього континенту, не думаючи про допомогу в розвитку та забезпеченні роботою своїх жителів.

- Африка є експлуатованим мучеником. Ті, хто кажуть, що в Африці беруть початок усі страждання і війни, добре не знають, збитку, який приносять людям певні форми розвитку. І ось чому я сильно люблю Африку, бо вона стала жертвою інших держав, - зізнався Святіший Отець.