Інтерв’ю завжди мають для мене душпастирську цінність, - Папа Франциск
  • Птн, 27/10/2017 - 16:02

«Інтерв’ю завжди мають для мене душпастирську цінність» і «якщо я б не вірив у це, то не давав би інтерв’ю». Про це Папа Франциск зізнався у передмові до книги «А тепер можете ставити свої запитання», авторства о. Антоніо Спадаро, ТІ, який особисто брав інтерв’ю в Святішого Отця, а також є постійним учасником його зустрічей з журналістами на борту літаків, якими він повертається із Апостольських подорожей.

Хорхе Маріо Берґольйо пригадав, що коли був архиєпископом у Буенос-Айресі, він «дещо боявся журналістів», а тому не давав інтерв’ю. Вже як Папа, він, однак, переконався, що це є «способом комунікації» в його служінні. Святіший Отець пов’язує ці діалоги «із щоденною формою проповідей у Святій Марті, яка є, так би мовити, моєю парафією», – зазначає він.

Папа підкреслює, що у своїх інтерв’ю, як і під час прес-конференцій у літаку, йому подобається «дивитися людям у вічі та щиро відповідати на запитання». «Я знаю, – додає він, – що це може виставити мене уразливим, але це ризик, на який я охоче йду».

Святіший Отець наголошує, що інтерв’ю для нього є «діалогом, а не лекцією», а тому він до них спеціально не готується. «Спілкування завжди здавалося мені найкращим способом для того, щоб по-справжньому зустрітися», – пише він.

Підсумовуючи, Папа висловлює прагнення Церкви, яка «вміє включатися в розмови людей, яка вміє вести діалог». Такою, за його словами, є «Церква Емаусу, в якій Ісус робить інтерв’ю з учнями, які верстають свій шлях зневірені. Для мене інтерв’ю є частиною цього спілкування Церкви із сучасними людьми», – підкреслює він.